Ζήσης Ψάλλας

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PNAS, ερευνητές από το Karolinska Institutet στη Σουηδία, έδειξαν πώς μια μεγαλύτερη πρόσληψη ανόργανων νιτρικών αλάτων, που απαντάται σε πολλούς τύπους λαχανικών, μειώνει τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει φαρμακευτική θεραπεία για το λιπαρό συκώτι, μια κατάσταση που μπορεί να επιδεινωθεί και να προκαλέσει κίρρωση του ήπατος ή και καρκίνο του ήπατος.

Η στεάτωση του ήπατος είναι μια κοινή ασθένεια που πλήττει περίπου το 25% του πληθυσμού. Οι σημαντικότερες αιτίες είναι η υπερβολική κατανάλωση φαγητού και η υψηλή κατανάλωση οινοπνεύματος.

Οι ερευνητές στο Karolinska Institutet έχουν δείξει τώρα πώς μια μεγαλύτερη πρόσληψη ανόργανων νιτρικών αλάτων μπορεί να αποτρέψει τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ.

«Όταν δώσαμε μέσω της διατροφής νιτρικά άλατα σε ποντικούς που τράφηκαν με μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη, παρατηρήσαμε ένα σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό λίπους στο ήπαρ», είπε ο Mattias Carlström, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας, στο Karolinska Institutet.

Τα νιτρικά άλατα

Τα αποτελέσματά επιβεβαιώθηκαν χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικές μελέτες κυτταροκαλλιέργειας σε ανθρώπινα ηπατικά κύτταρα.

Εκτός από τον χαμηλότερο κίνδυνο στεάτωσης, οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης μείωση της αρτηριακής πίεσης και βελτίωση της ομοιόστασης ινσουλίνης / γλυκόζης σε ποντίκια με διαβήτη τύπου 2.

Η εστίαση της ερευνητικής ομάδας είναι η πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2 μέσω διατροφικών αλλαγών.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα νιτρικά άλατα από τα λαχανικά ενισχύουν την αποτελεσματικότητα των μιτοχονδρίων, του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του κυττάρου, και μπορούν να βελτιώσουν τη σωματική αντοχή. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι μια υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών έχει ευεργετική επίδραση στην καρδιαγγειακή λειτουργία και στον διαβήτη.

«Πιστεύουμε ότι αυτές οι ασθένειες συνδέονται με παρόμοιους μηχανισμούς, όπου το οξειδωτικό στρες προκαλεί μια συμβιβασμένη σηματοδότηση του μονοξειδίου του αζώτου, η οποία έχει επιζήμια επίδραση στις καρδιομεταβολικές λειτουργίες», είπε ο Carlström. «Τώρα δείχνουμε έναν εναλλακτικό τρόπο παραγωγής μονοξειδίου του αζώτου, όπου περισσότερα νιτρικά στη διατροφή μας μπορούν να μετατραπούν σε αυτό το μόριο και άλλα βιοδραστικά είδη αζώτου στο σώμα μας».

Παρόλο που έχουν γίνει πολλές κλινικές μελέτες, εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική συζήτηση σχετικά με τις ιδιότητες των λαχανικών που τα καθιστούν υγιή.

«Κανείς δεν έχει επικεντρωθεί ακόμη στα νιτρικά άλατα, τα οποία πιστεύουμε ότι είναι το κλειδί», είπε ο Carlström. «Τώρα θέλουμε να διεξαγάγουμε κλινικές μελέτες για να διερευνήσουμε τη θεραπευτική αξία των συμπληρωμάτων νιτρικών αλάτων για να μειώσουμε τον κίνδυνο ηπατικής στεάτωσης. Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων φαρμακολογικών και θρεπτικών προσεγγίσεων».