Τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι μια υποκατηγορία ακόρεστων λιπαρών οξέων – των λεγόμενων «καλών» λιπαρών που όχι μόνο δεν βλάπτουν αλλά θεωρούνται εξαιρετικά ωφέλιμα για την καλή υγεία του οργανισμού.

Λιπαρά; Μακριά!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρκετά με μια 30ετία πλύσης εγκεφάλου από τα media για τη δαιμονοποίηση των λιπαρών ώστε να θησαυρίζουν εταιρίες τροφίμων με το λανσάρισμα των fat-free προϊόντων τους. Ο συγκεκριμένος μύθος αποτελεί ίσως το πιο δυνατό προπύργιο της σημερινής δυτικής διατροφικής κουλτούρας που γέννησε και ανέθρεψε στρατιές διατροφολόγων – παπαγάλων και αμέτρητες μεροληπτικές μελέτες που ευτυχώς στις ημέρες μας καταρρίπτονται όπως και τα βαρύγδουπα βιογραφικά των διατροφικών lifestyle gurus.
Είναι τόσο καλά;

Όχι μόνο καλά, αλλά αναγκαία. Το ανθρώπινο σώμα για να λειτουργεί σωστά, χρειάζεται περίπου το 30% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης σε θερμίδες να αποτελείται από λιπαρά. Τα λιπαρά είναι ένα από 3 μακροθρεπτικά συστατικά και ο κύριος σκοπός τους είναι να παρέχουν ενέργεια στα κύτταρα του σώματος, να βοηθούν στη λειτουργία του ανοσοποιητικού, να βελτιώνουν την ορμονική ισορροπία του οργανισμού κλπ. Τα ακόρεστα λιπαρά, όπως τα Ωμέγα-3 συνεισφέρουν επίσης και σε άλλες ωφέλιμες λειτουργίες για το σώμα όπως η ενίσχυση της καρδιακής λειτουργίας, ρύθμιση του μεταβολισμού, βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου κλπ.

Αντιφλεγμονώδη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από όλα τα παραπάνω οφέλη, τα Ωμέγα-3 λιπαρά διαθέτουν μοναδικά αντιφλεγμονώδη χαρακτηριστικά που προστατεύουν τις κυτταρικές μεμβράνες από τη φθορά, θωρακίζοντας με τη σειρά τους τον οργανισμό ενάντια σε καρδιαγγειακές παθήσεις, αρθρίτιδα και καρκίνο. Και γνωρίζοντας τι «ζημιά» μπορούν να πάθουν οι μυς μετά από μια έντονη προπόνηση, η λέξη «αντιφλεγμονώδης» σημαίνει πολλά!

Τύποι Ωμέγα λιπαρών

Ωμέγα-3: Βρίσκονται ως επί το πλείστον στα ψάρια και ειδικά στα μεγάλα και λιπαρά, όπως τόνος, σολομός, τσιπούρα κλπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωμέγα-6: Βρίσκονται σε μια πληθώρα φυτικών πηγών όμως λιναρόσπορο, καρύδια, κολοκυθόσπορο, αλλά και στους κρόκους των αυγών (γιατί επιμένουμε νομίζετε;) και στα πουλερικά.

Ωμέγα-9: Ο οργανισμός μας παράγει από μόνος του αυτό το λιπαρό οξύ, οπότε μη καίγεστε.

Πηγές Ωμέγα-9 είναι οι ελιές, το ελαιόλαδο και ο ηλιόσπορος. Το συγκεκριμένο έχει βρεθεί ότι μειώνει την LDL, την «κακή» χοληστερίνη δηλαδή.

Προσοχή: Ενώ το Ωμέγα-3 όπως είπαμε, διαθέτει μοναδικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ωστόσο τα άλλα Ωμέγα (6-9) δεν τις διαθέτουν. Οπότε προσοχή στην αναλογία όταν λαμβάνετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα με Ωμέγα λιπαρά, να βλέπετε η αναλογία να είναι 3-1-1 (δηλαδή 3 Ωμέγα-3, προς 1 Ωμέγα-6 και 1 Ωμέγα-9).

Πηγή: ensomati

Επιμέλεια: Γεωργία Μανώλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης