Θεωρείτε ότι για να υπάρξει απώλεια βάρους, πρέπει να στραφείτε σε ελάχιστα γραμμάρια φαγητού, που θα είναι άγευστα, βραστά ή στον ατμό. Αυτό αποτελεί μια δικαιολογία για να μην κάνετε το πρώτο βήμα, ξεκινώντας μια διατροφή.

Επιθυμείτε γρήγορο αποτέλεσμα, με συνέπεια να καταφεύγετε σε αυστηρές και εξαντλητικές δίαιτες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, ο οργανισμός να αντιλαμβάνεται κατάσταση στρες και να μειώνει το Βασικό Μεταβολισμό για να τον προστατέψει.

-Ζυγίζεστε κάθε μέρα, με αποτέλεσμα να παρατηρείτε τις συχνές αυξομειώσεις του βάρους. Αυτό τις περισσότερες φορές μειώνει την αυτοπεποίθηση σας, απογοητεύεστε και αρκετές φορές σταματάτε την προσπάθεια σας.

-Δεν ακολουθείτε σωστά το διαιτολόγιο, το οποίο περιλαμβάνει μικρά και συχνά γεύματα. Τα μικρά και συχνά γεύματα αυξάνουν τον Βασικό Μεταβολισμό, άρα και τις καύσεις του οργανισμού. Όταν λοιπόν δεν τηρούνται σωστά τα γεύματα, υπάρχουν μεγάλες και απότομες αυξομειώσεις των επιπέδων του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα. Αυτό συντελεί στο ότι ο οργανισμός πλέον δεν μπορεί να ρυθμίσει αποτελεσματικά το αίσθημα της όρεξης.

-Ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή, η οποία προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους. Μερικά απ’ αυτά είναι τα αντικαταθλιπτικά, τα αγχολυτικά, τα αντιεπιληπτικά, τα κορτικοστεροειδή και τα αντιυπερτασικά. Αν είναι αναγκαία η λήψη του φαρμάκου για μεγάλο χρονικό διάστημα και συνεχίζεται η αύξηση του βάρους, θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα με τον θεράποντα ιατρό για κάποια εναλλακτική θεραπεία.

-Αποφεύγετε κάθε είδους σωματική άσκηση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, όλη η προσπάθεια σας να βασίζεται στη δίαιτα. Βρείτε κάποια άσκηση που σας ευχαριστεί και εκτός του ότι θα έχετε πιο γρήγορη απώλεια βάρους, θα βοηθήσετε το σώμα σας να επανέλθει σε καλή κατάσταση μετά την απώλεια των κιλών.

-Αντιμετωπίζετε ορμονικές διαταραχές, όπως για παράδειγμα υποθυρεοειδισμό. Σ’ αυτή την περίπτωση ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει την αναμενόμενη ποσότητα θυρορμών, με αποτέλεσμα να υπάρχει μείωση του μεταβολισμού και να δυσχεραίνεται η προσπάθεια σας για απώλεια βάρους. Με ειδικές ορμονικές εξετάσεις θα ελέγξετε την κατάσταση του θυρεοειδή σας και ίσως να χρειαστεί να λάβετε και κάποια φαρμακευτική αγωγή.

-Καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα νατρίου, με αποτέλεσμα να υπάρχει κατακράτηση υγρών. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σε αλάτι δεν πρέπει να ξεπερνά τα 6γρ. (1 κουταλάκι του γλυκού). Για να αποφύγετε την μεγάλη κατανάλωση, θα πρέπει να ελέγχετε την ποσότητα του αλατιού που βάζετε επιπλέον στο γεύμα σας και πάντα να μελετάτε τις διατροφικές ετικέτες στα ψώνια σας.

Πηγή: dietplus.gr

Επιμέλεια: Νατάσα Παππά