Θάνος Ξυδόπουλος

Οι άνθρωποι ερωτεύονται για πολλούς λόγους π.χ. επειδή έχουν παρόμοια ενδιαφέροντα, φυσική έλξη και κοινές αξίες μεταξύ τους. Αλλά το αν παντρεύονται ή όχι εξαρτάται από ορισμένα γονίδια, σύμφωνα με μια νέα έρευνα από το Yale School of Public Health.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη εξέτασε το ρόλο μιας γενετικής παραλλαγής που επηρεάζει την ωκυτοκίνη, την ορμόνη που παίζει ρόλο στην συναισθηματική σύνδεση.

Η επικεφαλής συγγραφέας Joan Monin, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Yale, και οι συνεργάτες της μελέτησαν 178 παντρεμένα ζευγάρια ηλικίας 37 έως 90 ετών. Κάθε συμμετέχων ολοκλήρωσε μια έρευνα σχετικά με τα συναισθήματα της οικογενειακής ασφάλειας και ικανοποίησης και του παρείχε ο γάμος. Επίσης έδωσε ένα δείγμα σάλιου για ανάλυση DNA.

Η ωκυτοκίνη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε πως όταν ένας τουλάχιστον σύντροφος έχει μια παραλλαγή γνωστή ως γονότυπος GG για το γονίδιο του υποδοχέα της ωκυτοκίνης, το ζευγάρι απολάβανε σημαντικά μεγαλύτερη συζυγική ικανοποίηση και συναισθήματα ασφάλειας στο γάμο. Αυτά τα ζευγάρια είχαν μεγαλύτερη ικανοποίηση σε σύγκριση με άλλα ζευγάρια που είχαν διαφορετικούς γονότυπους.

«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι ο τρόπος που αισθανόμαστε στις στενές σχέσεις μας επηρεάζεται περισσότερο από τις κοινές μας εμπειρίες με τους συντρόφους μας με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε η Monin. «Στο γάμο, οι άνθρωποι επηρεάζονται τόσο από τις δικές τους γενετικές προδιαθέσεις όσου και του συντρόφου τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι ο γονότυπος GG ενός ατόμου και  του συντρόφου του αντιπροσωπεύει από κοινού περίπου το 4% της διακύμανσης της συζυγικής ικανοποίησης.

Αν και αυτό το ποσοστό είναι μικρό, αποτελεί σημαντική επίδραση λαμβάνοντας υπόψη άλλους γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες στους οποίους εκτίθενται τα ζευγάρια.

Τα ευρήματα μπορεί να οδηγήσουν σε μελλοντικές μελέτες που θα εξετάσουν πώς αλληλεπιδρούν οι γονότυποι των ζευγαριών και επηρεάζουν τα αποτελέσματα της σχέσης με την πάροδο του χρόνου.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS ONE.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης