Τα φρούτα είναι από τα βασικότερα συστατικά μια υγιεινής διατροφής. Όπως όλα τα τρόφιμα, όμως, έχουν κάποιους κανόνες συντήρησης.

Η Γεωργία Καπώλη, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, από το Πανεπιστήμιο του Roehampton of Surrey, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, μας μαθαίνει όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για αυτές τις σημαντικές πηγές βιταμινών.

-Στα φρούτα αυτό που μετράει είναι το πόσο ώριμα είναι. Αυτό μπορείτε να το καταλάβετε από το άρωμα, το χρώμα και την ελαστικότητα της υφής τους.

-Δεν πρέπει να είναι πολύ μαλακά, εκτός αν τα προορίζετε για κομπόστα. Προσοχή, επίσης, να μην είναι αφυδατωμένα.

-Ο φλοιός τους πρέπει να είναι συμπαγής και ομοιόμορφος. Επίσης, να αποφεύγετε την αγορά φρούτων που έχουν κηλίδες, χτυπήματα και τρύπες.

Πού διατηρούνται;

-Μήλα: Μπορούν να συντηρηθούν μια χαρά σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά, όμως, από τη ζέστη και την υγρασία.

-Πορτοκάλια: Τον χειμώνα, απαραιτήτως εκτός ψυγείου, σε θερμοκρασία δωματίου.

-Μανταρίνια: Δεν διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί αφυδατώνονται και συρρικνώνονται εσωτερικά. Διατηρήστε τα εντός ή εκτός ψυγείου, αλλά ποτέ σε σακούλα, γιατί χαλάνε ευκολότερα.

-Αχλάδια: Όταν είναι ήδη ώριμα, μην τα αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου, γιατί αλλοιώνονται εύκολα.

-Ροδάκινα-Νεκταρίνια-Βερίκοκα: Αντέχουν στο ψυγείο γύρω στις 8 ημέρες.

-Μπανάνες-Ανανάς: Όπως και τα υπόλοιπα εξωτικά φρούτα, δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο, γιατί χαλάνε πιο γρήγορα.

-Ακτινίδια: Διατηρούνται τόσο εντός όσο και εκτός ψυγείου.

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος

Πηγή: Myself