Τα φρούτα είναι από τα βασικότερα συστατικά μια υγιεινής διατροφής. Όπως όλα τα τρόφιμα, όμως, έχουν κάποιους κανόνες συντήρησης.
Η Γεωργία Καπώλη, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, από το Πανεπιστήμιο του Roehampton of Surrey, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, μας μαθαίνει όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για αυτές τις σημαντικές πηγές βιταμινών.
-Στα φρούτα αυτό που μετράει είναι το πόσο ώριμα είναι. Αυτό μπορείτε να το καταλάβετε από το άρωμα, το χρώμα και την ελαστικότητα της υφής τους.
-Δεν πρέπει να είναι πολύ μαλακά, εκτός αν τα προορίζετε για κομπόστα. Προσοχή, επίσης, να μην είναι αφυδατωμένα.
-Ο φλοιός τους πρέπει να είναι συμπαγής και ομοιόμορφος. Επίσης, να αποφεύγετε την αγορά φρούτων που έχουν κηλίδες, χτυπήματα και τρύπες.
Πού διατηρούνται;
-Μήλα: Μπορούν να συντηρηθούν μια χαρά σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά, όμως, από τη ζέστη και την υγρασία.
-Πορτοκάλια: Τον χειμώνα, απαραιτήτως εκτός ψυγείου, σε θερμοκρασία δωματίου.
-Μανταρίνια: Δεν διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί αφυδατώνονται και συρρικνώνονται εσωτερικά. Διατηρήστε τα εντός ή εκτός ψυγείου, αλλά ποτέ σε σακούλα, γιατί χαλάνε ευκολότερα.
-Αχλάδια: Όταν είναι ήδη ώριμα, μην τα αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου, γιατί αλλοιώνονται εύκολα.
-Ροδάκινα-Νεκταρίνια-Βερίκοκα: Αντέχουν στο ψυγείο γύρω στις 8 ημέρες.
-Μπανάνες-Ανανάς: Όπως και τα υπόλοιπα εξωτικά φρούτα, δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο, γιατί χαλάνε πιο γρήγορα.
-Ακτινίδια: Διατηρούνται τόσο εντός όσο και εκτός ψυγείου.
Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος
Πηγή: Myself