Ζήσης Ψάλλας
Οι άνθρωποι που εκτίθενται σε φυτοφάρμακα κατά τη διάρκεια της εργασίας τους έχουν διπλάσιες πιθανότητες καρδιαγγειακής νόσου σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Heart. Η νέα μελέτη έδωσε μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς η έκθεση σε μέταλλα και φυτοφάρμακα επηρεάζει τα άτομα που εκτίθενται σε φυτοφάρμακα στον εργασιακό χώρο.
Αυτοί που ανέφεραν ότι είχαν τακτικά έκθεση σε φυτοφάρμακα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν στεφανιαία νόσοΓια να κατανοήσουν πώς επηρεάζεται η καρδιαγγειακή υγεία από την έκθεση σε μέταλλα και φυτοφάρμακα, οι ερευνητές εξέτασαν 7.440 εργαζόμενους που συμμετείχαν στην Hispanic Community Health Study/Study of Latinos.
Οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 18 και 74 ετών από τέσσερις μεγάλες πόλεις: το Σικάγο, το Σαν Ντιέγκο, το Μαϊάμι και το Μπρονξ στη Νέα Υόρκη. Συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που μέτρησε την έκθεσή τους σε επιβλαβείς χημικές ουσίες μαζί με ορισμένους παράγοντες του τρόπου ζωής σχετικά με τη διατροφή, τη σωματική άσκηση και την κατανάλωση αλκοόλ.
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε το ιατρικό ιστορικό των συμμετεχόντων, τη χρήση φαρμάκων, την αρτηριακή πίεση, το αίμα και την ηλεκτροκαρδιογραφία – ένα μέτρο της ηλεκτρικής δραστηριότητας στην καρδιά.
Το 5-9% των συμμετεχόντων ανέφεραν έκθεση σε διαλύτες, μέταλλα και φυτοφάρμακα κατά την εργασία τους. Αυτοί που ανέφεραν ότι είχαν τακτικά έκθεση σε φυτοφάρμακα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο και πέντε φορές πιο πιθανό να έχουν κολπική μαρμαρυγή. Αυτοί που ανέφεραν επαγγελματική έκθεση σε μέταλλα ήταν τέσσερις φορές πιο πιθανό να έχουν κολπική μαρμαρυγή.
Οι μηχανισμοί
Αν και οι ερευνητές εξακολουθούν να εργάζονται για να κατανοήσουν τη σχέση μεταξύ φυτοφαρμάκων και καρδιαγγειακών παθήσεων, υπάρχουν μερικές θεωρίες που έχουν νόημα, λέει ο Δρ Michael Ghalchi, καρδιολόγος του Μανχάταν.
«Το πρώτο είναι ότι τα φυτοφάρμακα αναγκάζουν το σώμα να αναπτύξει φλεγμονή και οξειδωτικό στρες, που είναι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις», λέει ο Ghalchi.
«Το δεύτερο είναι ότι μερικές χημικές ουσίες μπορεί να είναι άμεσα τοξικές στον καρδιακό μυ, εμποδίζοντας τον να συστέλλεται κανονικά ενοχλώντας το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς». Σε περίπτωση μεγάλης έκθεσης, οι ανωμαλίες στη λειτουργικότητα της καρδιάς μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα, προσθέτει ο Ghalchi.