Όπως τα τελευταία δύο χρόνια, έτσι και φέτος καταγράφεται έξαρση των αλλεργιών στη γύρη από τα κυπαρισσοειδή που ευδοκιμούν στο Σέιχ Σου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η γύρη από τα κυπαρισσοειδή ευθύνεται για την αλλεργία των μισών περιστατικών που καταφεύγουν στους γιατρούς, αλλά δεν είναι η μοναδική πηγή αλλεργιών στη Θεσσαλονίκη.

Τα κυριότερα αλλεργιογόνα από το φυτικό βασίλειο είναι το γρασίδι, το γνωστό περδικάκι (ένα θαμνοειδές φυτό, το οποίο φυτρώνει σε ακάλυπτους χώρους και γενικά σε τοίχους), οι λεύκες και τα αγριόχορτα. Επιπλέον οι Θεσσαλονικείς εμφανίζουν ευαισθησία και στη γύρη της ελιάς λόγω γειτνίασης με τη Χαλκιδική. Τα συμπτώματα από τη γύρη της ελιάς συνήθως κάνουν την εμφάνισή τους από τις 15 Μαΐου έως τις 15 Ιουλίου, με μια κορύφωση τον Ιούνιο.

Εκτός από τα φυτά, άλλες αιτίες που προκαλούν αλλεργίες είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, ο τρόπος ζωής, η εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, το άγχος, η οικιακή σκόνη και τα κατοικίδια ζώα.

«Αυτήν την εποχή εξαιτίας της αστάθειας του καιρού έχουμε διπλή έξαρση στη Θεσσαλονίκη: και από αλλεργίες και από κρυολογήματα. Όταν βελτιώνεται ο καιρός, έχουμε έξαρση των αλλεργιών, κι όταν δροσίζει το βράδυ, έχουμε εμφάνιση των κρυολογημάτων. Αυτήν την περίοδο οι περισσότεροι πολίτες που αναζητούν ιατρική βοήθεια εμφανίζουν αλλεργία στη γύρη από τα κυπαρισσοειδή, γεγονός που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην αλλαγή του κλίματος. Όσον αφορά τη γύρη από την ελιά, περιμένουμε έξαρση στις αρχές του Ιουνίου» εξηγεί ο ειδικός αλλεργιολόγος και τ. διευθυντής του Αλλεργιολογικού Ιατρείου στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης δρ. Γιάννης Σιδηρόπουλος.

Παράλληλα αναφέρει ότι ένας στους πέντε Θεσσαλονικείς εμφανίζει κάποια εποχική αναπνευστική αλλεργία, ενώ εκείνες που ταλαιπωρούν τους περισσότερους είναι συνήθως η αλλεργική ρινίτιδα και το αλλεργικό άσθμα. Επίσης σε παγκόσμιο επίπεδο ένας στους τρεις παρουσιάζει κάποιου είδους αλλεργία.

Πηγή: makthes.gr