Η ανάγκη χρήσης γλυκαντικών υλών, ως υποκατάστατων της ζάχαρης, δεν είναι ούτε καινούργια, ούτε περιορισμένη. Αντίθετα, αποτελεί μια πραγματική επανάσταση της βιομηχανίας τροφίμων που, εδώ και πολλές δεκαετίες έχει επιτρέψει σε εκατομμύρια ανθρώπους να απολαμβάνουν τη γλυκιά γεύση σε τρόφιμα και ροφήματα, χωρίς, ωστόσο, να επιβαρύνονται με επιπλέον θερμίδες.

Σήμερα, η «επανάσταση» αυτή κάνει ένα ακόμη μεγάλο άλμα με τη στέβια (stevia rebaudiana), ένα μικρό φυτό από την Παραγουάη που παράγει μια νέα γλυκαντική ύλη, πραγματική καινοτομία στο είδος της.
Σύμφωνα με έρευνες, η προτίμησή μας προς τις γλυκές γεύσεις είναι γενετική. Η γλυκύτητα είναι εκείνη που οδηγεί τα θηλαστικά προς ασφαλείς και θρεπτικές τροφές, γι’ αυτό και εξακολουθεί να αποτελεί ισχυρό κριτήριο επιλογής για το τι τρώμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η στέβια είναι η γλυκαντική ύλη από το φυτό στέβια – ή αλλιώς γλυκοζίτες στεβιόλης, όπως είναι η επιστημονική ονομασία της- είναι μια μη θερμιδική ουσία που προέρχεται από το φύλλο του ομώνυμου φυτού – ένα είδος μικρού θάμνου που ενδημεί στην Παραγουάη και είναι συγγενικό με το χαμομήλι, τη μαργαρίτα, τα χρυσάνθεμα κ.ά.

Στην Αμερική, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τον Καναδά η χρήση της γλυκαντικής ύλης από το φυτό στέβια σε προϊόντα όπως ροφήματα, αναψυκτικά, γλυκά, σάλτσες, γιαούρτια κλπ., είναι ιδιαίτερα ελεγμένη και εγκεκριμένη εδώ και δεκαετίες.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης