Θάνος Ξυδόπουλος

Επειδή τα ιχθυέλαια μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή στο σώμα, οι ερευνητές του University of Rochester  ήθελαν να δουν εάν θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κόπωση των καρκινοπαθών.

Η προηγούμενη έρευνα έχει δείξει σχέση μεταξύ κόπωσης και φλεγμονής και πρότεινε ότι το ιχθυέλαιο μπορεί να βοηθήσει.

Οι επιστήμονες συνέκριναν το σογιέλαιο με το ιχθυέλαιο σε 80 γυναίκεςπου επέζησαν από τον καρκίνο του μαστού. Χρησιμοποιήθηκε η σόγια ως σύγκριση επειδή περιέχει ωμέγα-6 αντί για ωμέγα-3.

Tο ιχθυέλαιο μειώνει διαφορετικό σύνολο φλεγμονωδών πρωτεϊνών από το σογιέλαιο.

Η σόγια γενικά θεωρείται ότι έχει προ-φλεγμονώδεις ιδιότητες και όχι αντιφλεγμονώδεις, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής χειρουργικής στο Πρόγραμμα Ελέγχου του Καρκίνου στο Ινστιτούτο Καρκίνου στο University of Rochester Medical Center.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την κόπωση των γυναικών στην αρχή με τυποποιημένες μετρήσεις και ερωτηματολόγιο ενώ στη συνέχεια οι γυναίκες χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες: είτε λάμβαναν συμπληρώματα υψηλής περιεκτικότητας σε ιχθυέλαιο, είτε λάμβαναν συνδυασμό χαμηλής δόσης ιχθυελαίου και σογιέλαιου, είτε λάμβαναν μόνο συμπληρώματα σογιέλαιου. Οι ερευνητές συνέλεξαν επίσης αίμα από τους ασθενείς για τη μέτρηση των φλεγμονωδών πρωτεϊνών.

Και οι τρεις ομάδες ανέφεραν μείωση της κόπωσης, αλλά η πιο σημαντική μείωση ήταν στην ομάδα της σόγιας. Η μεγαλύτερη επίδραση ήταν στις γυναίκες που ανέφεραν την πιο σοβαρή κόπωση στην αρχή της μελέτης.

Τα δεδομένα από τα δείγματα αίματος μπορούν να εξηγήσουν τα εκπληκτικά αποτελέσματα, δήλωσε ο Peppone.

Η φλεγμονή

Παρά την αφθονία των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του ιχθυελαίου, τα στοιχεία έδειξαν ότι το ιχθυέλαιο μειώνει διαφορετικό σύνολο φλεγμονωδών πρωτεϊνών από το σογιέλαιο.

Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μείωσαν τα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών όπως είναι οι IFNy, IL-6 και PTGES2, ενώ το συμπλήρωμα σόγιας μείωσαν την φλεγμονώδη πρωτεΐνη γνωστή ως ΤΝΡ-α. Είναι πιθανό η κόπωση που σχετίζεται με τον καρκίνο να σχετίζεται στενότερα με την οδό ΤΝΡ-α.

Παρόλο που η σόγια είχε καλή επίδοση σε αυτή τη μελέτη, χρειάζεται προσοχή από τις γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού με θετικούς ορμονικούς υποδοχείς, που είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος. Η ανησυχία είναι ότι μερικά προϊόντα σόγιας, όπως σκόνες πρωτεΐνης, tofu και πρόσθετα σε επεξεργασμένα τρόφιμα, περιέχουν ισοφλαβόνες. Αυτά μπορούν να ασκήσουν επίδραση στα οιστρογόνα και πιθανόν να αυξήσουν τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου.

Περισσότερη έρευνα είναι απαραίτητη για την πλήρη κατανόηση της σχέσης μεταξύ της φλεγμονής, διαιτητικών λιπών και κόπωσης εξαιτίας του καρκίνου.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of the National Spectrum Institute of Cancer.