Η βρώμη (Avena sativa) είναι ένα είδος δημητριακού που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «λειτουργικό» τρόφιμο λόγω της περιεκτικότητάς της σε β-γλυκάνη. Οι β-γλυκάνες είναι δομικοί πολυσακχαρίτες και τις συναντάμε στα κυτταρικά τοιχώματα των δημητριακών σπόρων. Με άλλα λόγια, πρόκειται για διαλυτές φυτικές ίνες.
Το πίτουρο της βρώμης περιέχει β-γλυκάνες σε ποσοστό 2,2-7,8%. Πολλές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν συμπέραναν πως οι φυτικές ίνες, όπως το πίτουρο βρώμης, βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ. Επίσης συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση της μεταγευματικής γλυκόζης αίματος. Η μελέτη των Brown et al έδειξε ότι η αύξηση στην πρόσληψη διαλυτών φυτικών ινών κατά 1 γρ. /ημέρα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της ολικής και της LDL – κακής χοληστερόλης κατά 1,73 mg/dl και 2,2 mg/dl αντίστοιχα. Η μελέτη CARDIA κατέληξε στις ευεργετικές ιδιότητες των φυτικών ινών, καθώς παρατηρήθηκαν βελτιωμένα επίπεδα ινσουλίνης, μείωση σωματικού βάρους, αρτηριακής πίεσης, τριγλυκεριδίων, της LDL χοληστερόλης και του ινωδογόνου αίματος.
Πηγή: iator.gr
Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης