Το αγγούρι αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά στην καθημερινή μας διατροφή.

Τα τελευταία χρόνια, συστατικά του φαίνεται ότι τυγχάνουν ιδιαίτερου ερευνητικού ενδιαφέροντος, καθώς σχετίζονται με πρόληψη εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, το αγγούρι περιέχει μια κατηγορία ουσιών, τις λεγόμενες λιγνάνες, με κυριότερες από αυτές την πινορεσινόλη, τη λαρισιρεσινόλη και τη σεκοϊσολαρισιρεσινόλη. Αυτές οι ουσίες έχουν συσχετιστεί τελευταία με προστατευτικό ρόλο έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου.

Ειδικότερα, όταν τρώμε τρόφιμα όπως το αγγούρι και προσλαμβάνουμε αυτές τις λιγνάνες, ειδικά βακτήρια που ήδη υπάρχουν στον γαστρεντερικό μας σωλήνα τις μετατρέπουν σε μια ειδική κατηγορία λιγνανών, τις εντερολιγνάνες, με κυριότερες από αυτές την εντερολιγνάνη και την εντερολακτόνη.

Αυτές με τη σειρά τους έχουν τόσο προ-οιστρογονική όσο και αντι-οιστρογονική δράση και για αυτόν τον λόγο σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων όπως του μαστού, των ωοθηκών, της μήτρας και του προστάτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: neadiatrofis

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης