Το ρόδι (Punica granatum) είναι ένας καρπός με ευεργετικές ιδιότητες που περικλείει εσωτερικά πολλά κοκκινόχρωμα ζουμερά σπυριά με κουκούτσι, τα οποία με την σειρά τους περικλείονται μέσα σε κίτρινες μεμβράνες που περιτυλίγονται από ένα σκληρό κοκκινωπό μανδύα (φλούδα) με μια προεξοχή στο κάτω μέρος του.

Το ρόδι είναι σύμβολο αφθονίας, γονιμότητας και καλής τύχης. Με καταγωγή από την Περσία, η ροδιά καλλιεργήθηκε μέσα στους αιώνες στις μεσογειακές χώρες. Από την εποχή των φοινίκων προσφέρονταν σε ιεροτελεστίες και γιορτές, ενώ από την ελληνική και ρωμαϊκή μυθολογία αναφέρεται ως σύμβολο του έρωτα, της ευημερίας και της γονιμότητας.

Η σύνθεση του ροδιού είναι αξιοθαύμαστη. Έχει μεγάλη θρεπτική αξία, ενώ αντίθετα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Ένα ρόδι μεσαίου μεγέθους (154 γρ.) έχει περίπου 100 θερμίδες, ενώ περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες βιταμινών Α, C και Ε και έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες, καθώς και καλές ποσότητες σιδήρου και καλίου.

Η γνωστή σε όλους γρεναδίνη είναι το σιρόπι από τον χυμό του ροδιού και ήταν γνωστή από την εποχή του Σολομώντα για τις ιαματικές της ιδιότητες. Το όνομά της προέρχεται από την ισπανική λέξη γρανάδα που σημαίνει ροδιά. Ο χυμός του ροδιού είναι πλούσιος σε τανίνες, ανθοκυανίνες και ελλαγικό οξύ.

Οι αντιοξειδωτικές αυτές ουσίες προστατεύουν το οργανισμό μας από τις ελεύθερες ρίζες και έτσι έχουν κατασταλτική δράση εναντίον του καρκίνου, ιδιαίτερα του προστάτη και του δέρματος. Ακόμη προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα μειώνοντας την εναπόθεση χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία. Μάλιστα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες ο χυμός του ροδιού έχει τριπλάσια αντιοξειδωτική δράση από το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι.

Άλλες σημαντικές ευεργετικές ιδιότητες του χυμού του ροδιού είναι ότι δρα ενάντια στις αιμορροΐδες, στον βήχα, στον πυρετό, στις μολύνσεις και στην επιπεφυκίτιδα, αυξάνει την παραγωγή αίματος, βοηθάει για την πρωινή ναυτία στις εγκύους και σε συνδυασμό με άλλους χυμούς αποτελεί ένα ιδανικό σνακ για αθλητές μετά από έντονη σωματική άσκηση.

Το φθινόπωρο και ο χειμώνας (ιδιαίτερα τα Χριστούγεννα) είναι η εποχή του ροδιού. Το ρόδι τρώγεται σκέτο, πίνεται ως χυμός, ενώ μπορεί να προστεθεί σε πολλά φαγητά ή γλυκά.

Πηγή: diatrofi.gr

Eπιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη