Σειρά συστάσεων για τη δημιουργία ενός ασφαλούς συστήματος, το οποίο θα επιτρέπει στους πολίτες να έχουν πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς φακέλους υγείας τους σε όλα τα κράτη μέλη, παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παρά το γεγονός ότι μια μερίδα πολιτών  μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ένα μέρος των ηλεκτρονικών τους φακέλων υγείας σε εθνικό ή διασυνοριακό επίπεδο, πολλοί περισσότεροι όμως, έχουν περιορισμένη ψηφιακή πρόσβαση ή ακόμα και καθόλου πρόσβαση. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή εκπονεί συστάσεις, που θα διευκολύνουν την διασυνοριακή πρόσβαση, η οποία είναι ασφαλής και σε πλήρη συμμόρφωση με τον κανονισμό για τη γενική προστασία δεδομένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αντιπρόεδρος Andrus Ansip υπεύθυνος για την ψηφιακή ενιαία αγορά, δήλωσε: “Οι άνθρωποι ζητούν ασφαλή και πλήρη πρόσβαση στο διαδίκτυο στα δικά τους δεδομένα υγείας, οπουδήποτε κι αν βρίσκονται. Οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας χρειάζονται αξιόπιστα αρχεία υγείας για καλύτερη ενημέρωση και ταχύτερη θεραπεία. τα συστήματα χρειάζονται τους καλύτερους πόρους για την καλύτερη εξατομικευμένη περίθαλψη και πρέπει να επιταχύνουμε και να αναπτύξουμε την ασφαλή ανταλλαγή ηλεκτρονικών αρχείων υγείας σε ολόκληρη την ΕΕ. Θα βελτιώσει τη ζωή των πολιτών και θα βοηθήσει τους καινοτόμους να βρουν την επόμενη γενιά ψηφιακών λύσεων και ιατρικών θεραπειών”.

Ο Επίτροπος Vytenis Andriukaitis, αρμόδιος για την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων, πρόσθεσε: “Πόσοι από εμάς, όταν ταξιδεύαμε ή μετεγκαταστάσαμε σε άλλο κράτος μέλος, επιθυμούσαμε να έχουμε πρόσβαση στα δικά μας ιατρικά δεδομένα και να τα μοιραζόμαστε με έναν τοπικό γενικό ιατρό; Επιπλέον, η δυνατότητα να μοιραζόμαστε με ασφάλεια ιατρικές πληροφορίες με τους γιατρούς στο εξωτερικό έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να βελτιώσει ουσιαστικά την ποιότητα της φροντίδας που λαμβάνουμε, αλλά και να έχουμε θετική επίδραση στους προϋπολογισμούς της υγειονομικής περίθαλψης. Είναι λιγότερο πιθανό ότι θα χρειαστεί να επαναληφθούν ακριβές ιατρικές εξετάσεις, όπως απεικόνιση ή εργαστηριακές αναλύσεις”.

Η Επίτροπος κα Mariya Gabriel, υπεύθυνη για την ψηφιακή οικονομία και την κοινωνία, πρόσθεσε: “Στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να προσφέρουμε στους πολίτες της ΕΕ πρόσβαση σε ασφαλείς ψηφιακές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, η σημερινή πρωτοβουλία θα βοηθήσει τους ασθενείς να λάβουν τη θεραπεία τους όπου και αν βρίσκονται στην ΕΕ, καταστάσεις έκτακτης ανάγκης Το προτεινόμενο πλαίσιο της ΕΕ για την ανταλλαγή ηλεκτρονικών αρχείων υγείας θα επιτρέψει επίσης στους γιατρούς και άλλους ιατρούς να βοηθήσουν τους πολίτες πιο αποτελεσματικά και αποτελεσματικά ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κράτη μέλη έχουν ήδη αρχίσει να καθιστούν ορισμένα τμήματα των ηλεκτρονικών μητρώων υγείας διαθέσιμα και ανταλλάξιμα πέρα από τα σύνορα. Ετσι από τις 21 Ιανουαρίου 2019, οι Φινλανδοί πολίτες μπορούν να αγοράσουν φάρμακα χρησιμοποιώντας τις ηλεκτρονικές συνταγές τους στην Εσθονία και οι Λουξεμβουργιανοί γιατροί θα έχουν σύντομα πρόσβαση στις περιλήψεις των ασθενών της Τσεχίας.

Οι ευρωπαϊκές συστάσεις προτείνουν τα κράτη μέλη να επεκτείνουν το έργο αυτό σε τρεις νέους τομείς του ιατρικού φακέλου, δηλαδή σε εργαστηριακές εξετάσεις, ιατρικές εκθέσεις απαλλαγής και αναφορές εικόνων και απεικόνισης. Παράλληλα, η πρωτοβουλία ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη των τεχνικών προδιαγραφών που θα χρησιμοποιούνται για την ανταλλαγή ιατρικών φακέλων σε κάθε περίπτωση.

Ως αποτέλεσμα, η πρόσβαση σε πλήρη και προσωπικά αρχεία υγείας σε όλη την ΕΕ μπορεί να προσφέρει τεράστια οφέλη στους Ευρωπαίους πολίτες, όπως είναι τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Εάν κάποιος έχει ένα ατύχημα ενώ ταξιδεύει σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, οι γιατροί θα έχουν άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τον ασθενή (π.χ. λεπτομέρειες χρόνιων παθήσεων, αλλεργίες ή δυσανεξίες σε ορισμένα φάρμακα). Αυτό μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ικανότητά τους να παρέχουν την πιο αποτελεσματική και έγκαιρη θεραπεία.
  • Αύξηση της ποιότητας και διασφάλιση της συνέχειας της φροντίδας των πολιτών καθώς κινούνται σε όλη την ΕΕ.
  • Ενίσχυση της ιατρικής έρευνας σε μείζονες προκλήσεις στον τομέα της υγείας, όπως οι χρόνιες και νευροεκφυλιστικές νόσοι, διευκολύνοντας την ανταλλαγή δεδομένων. Αυτό εξαρτάται από τη συγκατάθεση του πολίτη, κατά τρόπο ουσιαστικό και σε πλήρη συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες προστασίας δεδομένων .
  • Υποστήριξη της αποτελεσματικότητας και της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας, για παράδειγμα, με την ανταλλαγή πρόσφατων εργαστηριακών εξετάσεων ή ακτινολογικών εξετάσεων ασθενούς ενός ασθενούς. Με τον τρόπο αυτό, ένα νοσοκομείο σε άλλο κράτος μέλος δεν θα χρειαστεί να επαναλάβει παρόμοιες δοκιμές, εξοικονομώντας χρόνο και μειώνοντας το κόστος των νοσοκομείων.

Τα επόμενα βήματα

Για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της ανταλλαγής πληροφοριών, θα δημιουργηθεί μια κοινή διαδικασία συντονισμού μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών. Αυτό θα επιτρέψει τη συμβολή και τη συμβολή των ενδιαφερομένων, όπως οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας, οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας και οι εκπρόσωποι των ασθενών τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Η κοινή διαδικασία συντονισμού θα διασφαλίσει ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη συμμετέχουν στη διαδικασία ανάπτυξης του ευρωπαϊκού μορφότυπου ανταλλαγής ηλεκτρονικών αρχείων υγείας (ΗΜΥ). Τα κράτη μέλη, στο πλαίσιο του δικτύου ηλεκτρονικής υγείας, θα καταρτίσουν πρακτικές κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή και την παρακολούθηση της προόδου τους.

Ιστορικό

Η ανακοίνωση για τη διευκόλυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της υγείας και της περίθαλψης στην ενιαία ψηφιακή αγορά, που εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2018, εντόπισε τρεις τομείς δράσης:

1. Ασφαλής πρόσβαση και διασυνοριακή ανταλλαγή δεδομένων για την υγεία από τους πολίτες.
2. Καλύτερα δεδομένα για την προώθηση της έρευνας, της πρόληψης των ασθενειών και της εξατομικευμένης υγείας και περίθαλψης.
3. Ψηφιακά εργαλεία για την ενδυνάμωση των πολιτών και την προσωπική φροντίδα.

Εκτός από τη Φινλανδία, την Εσθονία, το Λουξεμβούργο και την Τσεχική Δημοκρατία, 18 χώρες αναμένεται να ανταλλάξουν περιλήψεις ασθενών και ηλεκτρονικές συνταγές μέχρι τα τέλη του 2021. Με τη στήριξη του προγράμματος Telecom Facility (CEF) Telecom, πολλά κράτη μέλη εργάζονται ήδη Υποδομή Ψηφιακών Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας στο Δίκτυο eHealth.

Η σύσταση υποστηρίζει τα κράτη μέλη να συνεχίσουν τις ανταλλαγές αυτές. Βασίζεται σε περιλήψεις ασθενών και σε ηλεκτρονικές συνταγές / ανταλλαγές ηλεκτρονικής διανομής  και στην πρώτη φάση προτείνει προδιαγραφές για νέες περιπτώσεις χρήσης, όπως τα εργαστηριακά αποτελέσματα, η ιατρική απεικόνιση και οι εκθέσεις και οι εκθέσεις απελευθέρωσης νοσοκομείων. Η σύσταση υπογραμμίζει ότι η μετάβαση προς διαλειτουργικά ηλεκτρονικά αρχεία υγείας στην ΕΕ πρέπει να συμβαδίζει με τη διασφάλιση της προστασίας και της ασφάλειας των δεδομένων, σύμφωνα με τον γενικό κανονισμό για την προστασία των δεδομένων (GDPR) και με πλήρη συμμόρφωση με το πλαίσιο για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Σχετικά με αυτή τη δράση της ΕΕ, προετοιμάζεται επίσης μια αναθεωρημένη εκτελεστική απόφαση για την παροχή των κανόνων για τη δημιουργία, τη διαχείριση και τη λειτουργία του δικτύου των εθνικών αρχών που είναι αρμόδιες για την ηλεκτρονική υγεία (2011/890/ΕΕ). Η απόφαση αποσκοπεί στην αποσαφήνιση της λειτουργίας του δικτύου ηλεκτρονικής υγείας, ιδίως σε σχέση με την υποδομή ψηφιακών υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας. Η διαδικασία πρόσκλησης για ανάδραση έκλεισε σήμερα.

Η Επιτροπή θα επεξεργαστεί τα στοιχεία που έλαβε από τα ενδιαφερόμενα μέρη και θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα εντός των προσεχών μηνών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης