Ακόμα και τύφλωση μπορεί να προκαλέσουν οι φακοί επαφής, καθώς ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό είναι μολυσμένοι από έναν μικροοργανισμό, ο οποίος είναι «άτρωτος» στα υγρά καθαρισμού που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης οι περισσότεροι φακοί προσβάλλονται από ακανθαμοιβάδες, έναν από τους πλέον κοινούς τύπους πρωτόζωων που ζουν στο χώμα, αλλά και το νερό, ακόμα και στο χλωριωμένο!
Η ακανθαμοιβάδα «φωλιάζει» ανάμεσα στους φακούς και τα μάτια και μπορεί να προκαλέσει μια σοβαρής μορφής κερατίτιδα, η οποία «χτυπά» το 85% όσων φορούν φακούς επαφής. Η αμοιβαδική κερατίτιδα προκαλεί έντονο πόνο και μπορεί να επιφέρει μέχρι και τύφλωση. Τα τελευταία 20 χρόνια τα κρούσματα έχουν αυξηθεί δραματικά, καθώς ολοένα και περισσότεροι χρησιμοποιούν φακούς επαφής.
Σύμφωνα με έρευνα Ισπανών επιστημόνων, το 66% των φακών που εξετάστηκαν στο μικροσκόπιο ήταν μολυσμένοι από τη συγκεκριμένη αμοιβάδα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιο σύμπτωμα σε όσους τους φορούσαν. Μάλιστα, τα στοιχεία έδειξαν ότι περισσότερο κινδυνεύουν όσοι ζουν σε χώρες με θερμό κλίμα.
Οι ερευνητές δεν εντόπισαν παθογόνους μικροοργανισμούς στους φακούς της μίας ημέρας. Βρήκαν όμως αμοιβάδες στους μηνιαίους και διμηνιαίους φακούς επαφής. Οι πλέον μολυσμένοι ήταν οι μαλακοί φακοί διάρκειας 2 ετών λόγω έλλειψης σωστής υγιεινής και συντήρησης.