Οι πόνοι στην πλάτη επηρεάζουν το 80% των ανθρώπων σε κάποια φάση της ζωής τους. Επειδή, λοιπόν, το ποσοστό είναι πολύ μεγάλο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε και εσείς αυτά τα οποία μπορείτε να κάνετε, για να προφυλαχτείτε στον μέγιστο δυνατό βαθμό από τη δυσάρεστη αυτή εμπειρία.

Για να κάνετε διαχρονικά μια αποτελεσματική πρόληψη που θα σας προστατεύει, πρέπει να ξέρετε ότι οι πιθανότητες να παρουσιάσετε πόνους της πλάτης αυξάνονται από παράγοντες του τρόπου ζωής σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πιθανότητες για πόνους πλάτης αυξάνονται όταν στέκεστε, κάθεστε ή σκύβετε για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ταξίδια με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο με παραμονή σε καθιστή ή όρθια θέση για πολύ χρόνο καταπονούν την πλάτη.

Εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, να ξέρετε ότι η σπονδυλική σας στήλη υποφέρει. Οι πτώσεις και οι τραυματισμοί καταπονούν το μυοσκελετικό σύστημα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ραχιαλγίες.

Ο τρόπος με τον οποίο ανυψώνετε βαριά αντικείμενα, τα μεταφέρετε, τα σπρώχνετε ή τα τραβάτε είναι αιτία πρόκλησης βλαβών στην πλάτη με συνεπακόλουθο τον πόνο. Μην ξεχνάτε επίσης ότι, εάν η διατροφή σας είναι φτωχή σε ασβέστιο, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για οστεοπόρωση, που είναι επίσης αιτία πόνων της πλάτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ψυχολογική σας κατάσταση επηρεάζει σημαντικά την ένταση του μυσκελετικού συστήματος. Η ψυχολογική καταπόνηση με χρόνιο, έντονο και παρατεταμένο στρες, το άγχος, η ευερεθιστικότητα, η νευρικότητα και οι ανησυχίες είναι αιτίες αυξημένου μυϊκού τόνου.

Η συνεχής αύξηση του μυϊκού τόνου επηρεάζει τους συνδέσμους, τα οστά και τις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης. Το σώμα δεν θα παραμένει ανεπηρέαστο και η κακή ψυχολογική κατάσταση είναι γενεσιουργός αιτία ραχιαλγίας στο αυχενικό, θωρακικό ή οσφυϊκό μέρος της πλάτης σας.

Η κατανόηση των μηχανισμών που προκαλούν πόνους στην πλάτη βοηθά στην πρόληψη του προβλήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ακόλουθα μέτρα βοηθούν στην πρόληψη μεγάλου ποσοστού μεμονωμένων ή επαναλαμβανόμενων επεισοδίων ραχιαλγίας:

1. τακτική σωματική εξάσκηση, ιδιαίτερα με περπάτημα και κολύμπι
2. προθέρμανση πριν από την έναρξη οποιουδήποτε αθλήματος
3. απαλλαγή από το κάπνισμα και από το υπερβολικό βάρος
4. διατήρηση της σωστής στάσης κατά την εργασία
5. χρήση άνετων υποστηριγμάτων της πλάτης στο κάθισμα κατά την οδήγηση
6. κατά τον ύπνο, η θέση στο πλευρό με τα πόδια λυγισμένα προς την κοιλιά ή ακόμα ανάσκελα με την τοποθέτηση μαξιλαριού κάτω από τα λυγισμένα γόνατα
7. Η ανύψωση βάρους να γίνεται λυγίζοντας τα πόδια και όχι τη μέση
8. να αποφεύγετε να εργάζεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην ίδια θέση
9. αποφεύγετε ή μειώνετε το συναισθηματικό στρες, το οποίο προκαλεί ένταση μυών
10. αποφεύγετε ψηλοτάκουνα και φοράτε αναπαυτικά χαμηλοτάκουνα παπούτσια.

Είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται μια συνεχής διαπαιδαγώγηση όλων για την πρόληψη των πόνων στην πλάτη, ενώ τα πλεονεκτήματα και ωφελήματα μιας στρατηγικής πρόληψης των πόνων είναι μεγάλα σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και σ’ όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Πηγή: medlook.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης