Η κατανάλωση πολλών υγρών και λίγου κρέατος περιορίζει στο ελάχιστο τις πιθανότητες ανάπτυξης νεφρολιθίασης, σύμφωνα με την Γερμανική Ένωση Παθολόγων (BDI).
H BDI ανακοίνωσε ότι η κατανάλωση ενάμισυ με δύο λίτρων υγρών ημερησίως κρατά τη συγκέντρωση των αλάτων και των μεταβολικών προϊόντων στα ούρα χαμηλά. Μια μέτρια κατανάλωση κρέατος και αλλαντικών καθυστερεί την παραγωγή ουρικού οξέος, ένα από τα στοιχεία που συναντάται στις πέτρες των νεφρών.
Τα άτομα που είναι επιρρεπή στη δημιουργία νεφρολιθιάσεων πρέπει επίσης να μειώσουν την κατανάλωση τροφών που περιέχουν οξαλικό οξύ, όπως είναι το σπανάκι, το ραβέντι, τα παντζάρια, η σοκολάτα, το μαύρο και το πράσινο τσάι. Το οξαλικό οξύ συνδιαζόμενο με το ασβέστιο σχηματίζει κρυστάλλους, οι οποίοι επικάθονται στον ιστό του νεφρού.
Στη Γερμανία εκτιμάται ότι 5 με 10% του συνολικού πληθυσμού υποφέρει από πέτρες στα νεφρά τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του, ενώ οι άνδρες υποφέρουν τρεις φορές συχνότερα από ό,τι οι γυναίκες.