Σύμφωνα με αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό CELL, η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών αποτελεί αιτία επιδείνωσης των ασθενειών που έρχονται με την πάροδο του χρόνου.
Ως γνωστόν, η ηλικία αποτελεί τον κύριο παράγοντας κινδύνου για μια πληθώρα χρόνιων ασθενειών. Η γήρανση επηρεάζεται από πολλές παραμέτρους καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου, ενώ η μεγαλύτερη διακύμανση οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Επί του παρόντος, ένας από τους κύριους περιβαλλοντολογικούς παράγοντες για την ανθρώπινη υγεία είναι οι τροφές που καταναλώνουμε.
Είναι γεγονός, ότι οι χρόνιες παθήσεις αυξάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, εν μέρει λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, αλλά και λόγω της αύξησης της κατανάλωσης τροφίμων υψηλής επεξεργασίας και χαμηλού κόστους. Για παράδειγμα, η κατανάλωση ζάχαρης έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 50 χρόνια και συνδέεται με μια σειρά από επιζήμια αποτελέσματα στην υγεία. Αυτές οι συνθήκες συμβάλλουν σε μια πανδημία μεταβολικών διαταραχών, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης, διογκώνοντας το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού.
Η εν λόγω μελέτη κατέδειξε, ότι η υγεία ενός ενηλίκου ατόμου επηρεάζεται όχι μόνο από την τρέχουσα διατροφή του, αλλά και από τις παρελθούσες διατροφικές του συνήθειες. Αυτές οι επιπτώσεις από τη διατροφή, προκαλούνται όταν ένα θρεπτικό ερέθισμα πυροδοτεί μια διαρθρωτική αλλαγή στη φυσιολογία του ατόμου με μακροχρόνιες λειτουργικές συνέπειες.
Πληθώρα στοιχείων αποδεικνύει ότι στους ανθρώπους όπως και σε άλλα θηλαστικά, ο υποσιτισμός ή ο υπερσιτισμός σε μικρή ηλικία επηρεάζει την μετέπειτα πορεία της υγείας τους. Ωστόσο, οι μοριακοί μηχανισμοί που συνδέουν τις διατροφικές συνήθειες του παρελθόντος με τη μελλοντική κατάσταση της υγείας και τη μείωση του χρόνου επιβίωσης ενός ατόμου, παραμένουν ασαφείς.
Πηγή: virus.com.gr