Ζήσης Ψάλλας
Πολλά συμπληρώματα διατροφής περιέχουν μη εγκεκριμένα και δυνητικά επικίνδυνα συστατικά, ενώ ο FDA (ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) έχει εκδώσει περισσότερες από 700 προειδοποιήσεις κατά την τελευταία δεκαετία, αποκαλύπτει μια νέα έρευνα. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις (98%) δεν υπήρχε κάποια επισήμανση της παρουσίας αυτών των συστατικών ώστε να το γνωρίζει ο καταναλωτής.
Από το 2007 έως το 2016, οι περισσότερες από τις προειδοποιήσεις του FDA (46%) αφορούσαν σε συμπληρώματα για τη σεξουαλική ενίσχυση και προϊόντα απώλειας βάρους (41%). Οι περισσότερες από τις υπόλοιπες (12%) αφορούσαν σε συμπληρώματα για χτίσιμο μυών.
Σχεδόν 800 προειδοποιήσεις εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας για συμπληρώματα που παρασκευάστηκαν από 147 εταιρείες στις ΗΠΑΤο πρόβλημα φαίνεται να έχει μεγαλώσει τα τελευταία χρόνια, καθώς το 57% των προειδοποιήσεων έχει εκδοθεί από το 2012 και μετά. «Την περασμένη δεκαετία, από τότε που άρχισα να παρακολουθώ για πρώτη φορά το πρόβλημα, έχω δει τον αριθμό των συμπληρωμάτων που έχουν νοθευτεί με φάρμακα να αυξάνεται γρήγορα» δήλωσε ο δρ Pieter Cohen, παθολόγος του Cambridge Health Alliance και αναπληρωτής καθηγητής στο Ιατρικό Τμήμα του Χάρβαρντ, στη Βοστώνη. «Πίσω στο 2009, φάνηκε να υπάρχουν λιγότερες από 150 μάρκες συμπληρωμάτων που περιέχουν φάρμακα. Τώρα είναι σαφές ότι υπάρχουν πάνω από 1.000 μάρκες» πρόσθεσε.
Ο Cohen είναι μεταξύ των συντακτών της ανάλυσης η οποία δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open. Η μελέτη διεξήχθη από τον Madhur Kumar, του Τμήματος Τροφίμων και Φαρμάκων της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνιας. Η ερευνητική ομάδα του Kumar σημείωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς ενήλικες συνήθως λαμβάνουν κάποια μορφή συμπληρώματος διατροφής, με εκτιμώμενες ετήσιες πωλήσεις 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο FDA προειδοποιεί ρητά ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα φάρμακα και δεν πρέπει να θεωρούνται τρόπος αντιμετώπισης ή πρόληψης μιας ασθένειας. Ο οργανισμός ταξινομεί τα συμπληρώματα διατροφής – συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών, των μεταλλικών στοιχείων, των βοτάνων, των αμινοξέων και των ενζύμων – στην κατηγορία των τροφίμων κι όχι των φαρμάκων.
«Τα συμπληρώματα διατροφής αντιμετωπίζονται εντελώς διαφορετικά από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα ή τα φάρμακα χωρίς συνταγή» εξήγησε ο Cohen. «Αυτές οι δύο κατηγορίες ελέγχονται προσεκτικά από τον FDA. Τα συμπληρώματα δεν ελέγχονται από τον FDA και δεν απαιτούν να παρουσιαστεί στον οργανισμό οποιαδήποτε ένδειξη ασφάλειας ή αποτελεσματικότητας πριν πωληθούν στους καταναλωτές» συμπλήρωσε.
Ο νόμος για τα συμπληρώματα διατροφής στις ΗΠΑ το 1994 (Dietary Supplement Health and Education Act) μεταθέτει ουσιαστικά το βάρος για την αξιολόγηση της ασφάλειας του περιεχομένου και της επισήμανσης των συμπληρωμάτων κυρίως στους κατασκευαστές. Αυτή η ρύθμιση σημαίνει ότι, ενώ ο FDA έχει την εξουσία να απομακρύνει από την αγορά οποιοδήποτε συμπλήρωμα αναφέρθηκε ότι προκάλεσε βλάβη, πρακτικά το κάνει μόνο αφότου αναφερθεί ένα τέτοιο γεγονός. Η ερευνητική ομάδα ανέφερε ότι οι προηγούμενες εκτιμήσεις δείχνουν ότι τέτοια γεγονότα οδηγούν σε περίπου 23.000 επισκέψεις στα τμήματα έκτακτης ανάγκης και σε 2.000 νοσηλείες στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο.
Σχεδόν 800 προειδοποιήσεις εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας για συμπληρώματα που παρασκευάστηκαν από 147 εταιρείες και μερικές έλαβαν πολλές προειδοποιήσεις για το ίδιο συμπλήρωμα, ανέφεραν οι συντάκτες της μελέτης.