Η παχυσαρκία μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής ενός ανθρώπου έως και οκτώ χρόνια. Ακόμη, είναι σε θέση να στερήσει τους ενήλικες από πολλά χρόνια υγιούς ζωής (έως 19) εξαιτίας των χρόνιων παθήσεων, όπως του διαβήτη τύπου 2 και της καρδιοπάθειας, που μπορεί να προκαλέσει, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ιατρικής Στίβεν Γκρόβερ του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ του Μόντρεαλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ενδοκρινολογίας «Lancet Diabetes & Endocrinology», ανέλυσαν στοιχεία για πολλές χιλιάδες άτομα ηλικίας 20 έως 79 ετών, συσχετίζοντας το βάρος τους με τα χρόνια χαμένης ζωής τους.

Η στατιστική ανάλυση έδειξε πως τα υπέρβαρα άτομα (με δείκτη σωματικής μάζας 25 έως 30) χάνουν από μηδέν έως τρία χρόνια προσδόκιμου ζωής, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο τους, σε σχέση με τα άτομα κανονικού βάρους. Τα παχύσαρκα άτομα (με δείκτη σωματικής μάζας 30 έως 35) χάνουν από ένα έως έξι χρόνια, ενώ τα πολύ παχύσαρκα άτομα (με δείκτη πάνω από 35) χάνουν ένα έως οκτώ χρόνια. Οι συνέπειες της παχυσαρκίας στο προσδόκιμο ζωής είναι μεγαλύτερες για τους νέους και μειώνονται όσο γερνάει κανείς.

Τα παραπανίσια κιλά, πέραν από το προσδόκιμο ζωής, μειώνουν και τα χρόνια υγιούς ζωής, δηλαδή αυτά που είναι απαλλαγμένα από χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης και η καρδιοπάθεια. Η μελέτη δείχνει ότι οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι χάνουν διπλάσια έως τετραπλάσια χρόνια υγιούς ζωής, σε σχέση με τα άτομα κανονικού βάρους, εξαιτίας τέτοιων ασθενειών. Η μεγαλύτερη απώλεια ετών υγιούς ζωής (γύρω στα 19 έτη) αφορά νέους ενήλικες 20 έως 29 ετών, άνδρες και γυναίκες που είναι πολύ παχύσαρκοι.

«Η τάση είναι σαφής. Όσο περισσότερο ένα άτομο ζυγίζει και όσο νεότερο είναι, τόσο μεγαλύτερη επίπτωση έχει αυτό για την υγεία του, καθώς έχει μπροστά του πολλά χρόνια, στη διάρκεια των οποίων ο αυξημένος κίνδυνος που σχετίζεται με την παχυσαρκία, μπορεί να επιδράσει αρνητικά στη ζωή του», δήλωσε ο Στίβεν Γκρόβερ.

Οι ερευνητές συνέστησαν στους ανθρώπους με βάρος πάνω από το κανονικό, να πάρουν πιο σοβαρά το θέμα και να δράσουν ανάλογα, κάνοντας πιο υγιεινή ζωή, αλλάζοντας τις διατροφικές συνήθειές τους και ασκούμενοι σωματικά.