Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτης: Νίκος Χριστοφάκης
Το ζήτημα του ηλεκτρονικού τσιγάρου ως μέσου διακοπής του καπνίσματος και ως προϊόντος μείωσης της βλάβης στην υγεία από τον καπνό, αναδείχτηκε μεταξύ άλλων στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας, που πραγματοποιήθηκε στις 19-21 Μαρτίου 2018 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και με τη συνεργασία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Κύριος ομιλητής στη συγκεκριμένη ενότητα ήταν ο Martin Dockrell, Διευθυντής στο Πρόγραμμα Ελέγχου του Καπνού του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, ο οποίος μετέφερε στο κοινό τα πορίσματα από τις πρόσφατες επιστημονικές έρευνες που αφορούν στις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία, αλλά και τα αποτελέσματα της χρήσης του που διαπιστώνονται στη χώρα του.
Μιλώντας στον φακό του zougla.gr, ο Martin Dockrell ξεκαθάρισε ότι οι δημόσιες αρχές ενθαρρύνουν τους καπνιστές να δοκιμάσουν τη μετάβαση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.
«Υπάρχουν τρία σημαντικά πράγματα που μπορώ να μεταφέρω από την εμπειρία μας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρώτον, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι κατά πολύ λιγότερο βλαβερά από το κάπνισμα. Η βλάβη από το κάπνισμα είναι τεράστια, από το ηλεκτρονικό τσιγάρο όμως, αν υπάρχει, είναι ελάχιστη.
»Δεύτερον, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα βοηθούν τους καπνιστές να το κόψουν. Περίπου 57.000 καπνιστές τον χρόνο στην Αγγλία κόβουν το κάπνισμα χάρη στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, ενώ διαφορετικά δεν θα το είχαν καταφέρει.
»Και τρίτον, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν αποτελούν παράγοντα για να αρχίσουν το κάπνισμα οι νέοι, γιατί αν δείτε τους νέους που ατμίζουν, είναι σχεδόν όλοι τους παλιοί καπνιστές. Όλοι σχεδόν οι σταθεροί ατμιστές, κάπνιζαν προηγουμένως», αναφέρει.
Δείτε τη συνέντευξη:
«Η μεγάλη μακροπρόθεσμη συνέπεια από το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ξεκάθαρη, και αυτή είναι ότι βοηθάει τον κόσμο να σταματήσει το κάπνισμα»
Σε ερώτημα του zougla.gr σχετικά με την έλλειψη μακροπρόθεσμων ερευνών για τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία, ο Βρετανός επιστήμονας απαντά: «Η μεγάλη μακροπρόθεσμη συνέπεια από το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ξεκάθαρη, και αυτή είναι ότι βοηθάει τον κόσμο να σταματήσει το κάπνισμα και να μείνει μακριά από τα τσιγάρα. Εάν υπάρχει κίνδυνος για ένα απρόβλεπτο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει στο μέλλον;
»Εμείς αναλύουμε τα χημικά συστατικά των ηλεκτρονικών τσιγάρων πολύ προσεχτικά. Μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο του St Andrews που δημοσιεύτηκε το περασμένο καλοκαίρι έδειξε ότι τα συστατικά που προκαλούν καρκίνο στα χημικά των υγρών αναπλήρωσης ήταν κατά 99,5% λιγότερα από τον καπνό των τσιγάρων. Εφόσον λοιπόν μειώνεται ο κίνδυνος αυτός κατά 99,5%, τότε αυτό είναι κάτι πολύ καλό», σημειώνει.
Ο Martin Dockrell καταλήγει λέγοντας ότι «αποτελεί καθήκον των επιστημόνων και των αρχών η μεγιστοποίηση των ευκαιριών για τους καπνιστές που θέλουν να το κόψουν πραγματικά, και να μην παρεμποδίζονται από τη δοκιμή εναλλακτικών λιγότερο βλαβερών μεθόδων για να το επιτύχουν αυτό.Το να κόψεις το κάπνισμα είναι δύσκολο, αλλά ξαφνικά τώρα μπορεί να γίνει εύκολο. Καπνιστές που δεν τα κατάφεραν προηγουμένως να το κόψουν, ξαφνικά το κόβουν, ακόμη κι αν δεν το είχαν προγραμματίσει, επειδή το ηλεκτρονικό τσιγάρο τους βοήθησε. Αυτό είναι πολύ καλό. Όσους περισσότερους καπνιστές βοηθάμε να το επιτύχουν αυτό, τόσο το καλύτερο».
Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός: «Θα πρέπει να παρέχεται ισορροπημένη πληροφόρηση για το ηλεκτρονικό τσιγάρο»
Ομιλητής στην ίδια θεματική του συνεδρίου ήταν κι ο Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, Ερευνητής και Καρδιολόγος στο Ωνάσειο, ο οποίος μίλησε για τα «Προϊόντα ελάττωσης της βλάβης από το κάπνισμα: νεότερα δεδομένα ασφάλειας και χρήση στην Ελλάδα». Σε δηλώσεις του στο zougla.gr εκτιμά ότι η χώρα μας θα πρέπει να παραδειγματιστεί από τις επιτυχημένες πρακτικές του εξωτερικού, όπως της Αγγλίας, όπου το ποσοστό των καπνιστών μειώνεται ραγδαία.
«Στην Ελλάδα, αν και έχουμε τον υψηλότερο επιπολασμό καπνίσματος σε όλη την Ε.Ε., ακολουθούμε μια πολύ αυστηρή πολιτική κατά των εναλλακτικών προϊόντων ελάττωσης της βλάβης. Όμως δεν έχουμε αυτήν την πολυτέλεια, διότι έτσι ουσιαστικά αποθαρρύνουμε ενεργά τον καπνιστή από το να χρησιμοποιεί τα εναλλακτικά προϊόντα που μπορούν να τον βοηθήσουν.
»Το πρώτο που θα πρέπει να κάνουμε είναι να μην αποθαρρύνουμε τους καπνιστές από τη χρήση αυτών των προϊόντων, το οποίο συμβαίνει συχνά, όπως με τους παραπλανητικούς τίτλους δημοσιευμάτων, που οδηγούν σε παραπληροφόρηση και μπερδεύουν τους πολίτες.
»Θα πρέπει να παρέχουμε ισορροπημένη πληροφόρηση ώστε να αποφασίζει ο καπνιστής μόνος του ποιο είναι το πιο αποτελεσματικό προϊόν και ποια μέθοδο να ακολουθήσει ώστε να κόψει τη βλαβερή του συνήθεια. Η «εξίσωση» όμως του συμβατικού με το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια πολύ λάθος επιλογή που τελικά παραπληροφορεί τον καπνιστή», καταλήγει.
Δείτε τη συνέντευξη:
Δείτε την ομιλία του Δρ. Κωνσταντίνου Φαρσαλινού: