Θάνος Ξυδόπουλος

Μια έρευνα που μόλις κυκλοφόρησε από την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) αποκαλύπτει ότι πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να είναι μπερδεμένοι σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με το μαύρισμα.

Ένα σημαντικό εύρημα ήταν ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι κάνουν πολύ καλύτερη δουλειά στο να προστατεύουν τον εαυτό τους από τον ήλιο σε σχέση με την πραγματικότητα. Όταν η AAD εξέτασε πάνω από 1.000 Αμερικανούς ενήλικες, οι συμμετέχοντες στην έρευνα έδωσαν υψηλούς βαθμούς στην προστασία από τον ήλιο, με τους περισσότερους να δηλώνουν ότι ήταν πιο σημαντική για αυτούς από ό,τι πριν από πέντε χρόνια. 

Ο Mark Kaufmann, πρόεδρος της AAD, είπε ότι εάν μαυρίζετε, δεν κάνετε καλή δουλειά για να προστατεύσετε το δέρμα σας. «Δεν υπάρχει ασφαλές μαύρισμα», εξήγησε. «Κάθε φορά που μαυρίζετε ή καίγεστε, καταστρέφετε επίσης το DNA στο δέρμα σας».

Η έρευνα βρήκε αρκετές παρανοήσεις και προβλήματα όσον αφορά τη σωστή χρήση του αντηλιακού. Το 67% των συμμετεχόντων θεώρησαν λανθασμένα ότι το αντηλιακό SPF 30 προσφέρει διπλάσια προστασία από το SPF 15. Στην πραγματικότητα, ο SPF (αντηλιακός παράγοντας) δεν είναι γραμμικός. Ο δείκτης SPF 15 μπλοκάρει το 93% των ακτίνων UVΒ ενώ ο SPF 30 μπλοκάρει το 97% -μια αύξηση μόνο κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Επιπλέον, το 65% είπε ότι ξεχνούσε να εφαρμόσει ξανά το αντηλιακό.

Η δερματολόγος Elizabeth Bahar Houshmand είπε ότι υπάρχουν αρκετοί μύθοι όσον αφορά το μαύρισμα. Πρώτα απ’ όλα, υπάρχει η πεποίθηση ότι το μαύρισμα είναι απαραίτητο για τη λήψη βιταμίνης D. Δεν υπάρχει λόγος να θέσετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος και επιτάχυνση της γήρανσης προκειμένου να λάβετε επαρκή ποσότητα βιταμίνης D.

Επίσης υπάρχει η κοινή παρανόηση ότι τα άτομα με σκούρο δέρμα δεν χρειάζονται αντηλιακή προστασία. «Τα άτομα με πιο σκουρόχρωμο δέρμα μπορούν να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος και να βιώσουν φωτογήρανση, δηλαδή πρόωρη γήρανση του δέρματος που προκαλείται από την επανειλημμένη έκθεση στον ήλιο,» είπε η Houshmand.

Ο Lawrence Green, δερματολόγος και κλινικός καθηγητής δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου George Washington, συνιστά να φοράτε ρούχα και καπέλα όσο το δυνατόν περισσότερο και να χρησιμοποιείτε αντηλιακό ευρέως φάσματος SPF 30 ή υψηλότερο σε οποιοδήποτε δέρμα εκτίθεται στον ήλιο.