Ζήσης Ψάλλας
Ερευνητές από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Υγείας Smithsonian βρήκαν έξι νέους κορωνοϊούς σε νυχτερίδες στη Μιανμάρ, στην Ασία.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν χθες στο περιοδικό PLOS ONE, θα βοηθήσουν στην κατανόηση της ποικιλομορφίας των κορωνοϊών σε νυχτερίδες και θα ενημερώσουν τις παγκόσμιες προσπάθειες για τον εντοπισμό, την πρόληψη και την αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών που ενδέχεται να απειλήσουν τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα ενόψει της συνεχιζόμενης πανδημίας COVID-19.
Οι ερευνητές ανίχνευσαν τους νέους ιούς ενώ διεξήγαγαν βιολογική παρακολούθηση ζώων και ανθρώπων για να κατανοήσουν καλύτερα τις συνθήκες διάδοσης των ασθενειών στο πλαίσιο του έργου PREDICT. Η πρωτοβουλία PREDICT, χρηματοδοτούμενη από τις ΗΠΑ, υποστηρίζει την παγκόσμια ανακάλυψη και επίβλεψη των παθογόνων που έχουν τη δυνατότητα να εξαπλωθούν από τα ζώα στον άνθρωπο.
Η ερευνητική ομάδα εστίασε σε περιοχές της Μιανμάρ όπου οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να έρθουν σε στενή επαφή με την άγρια φύση. Από τον Μάιο του 2016 έως τον Αύγουστο του 2018, συνέλεξαν περισσότερα από 750 δείγματα σάλιων και κοπράνων από νυχτερίδες σε αυτές τις περιοχές.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι χιλιάδες κορωνοϊοί -που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί- μπορεί να είναι παρόντες σε νυχτερίδες.
Οι ερευνητές εξέτασαν και συνέκριναν τα δείγματα με γνωστούς κορωνοϊούς. Ταυτοποίησαν έξι νέους για πρώτη φορά. Η ομάδα ανίχνευσε επίσης έναν κορωνοϊό που είχε βρεθεί σε άλλα μέρη της Νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά ποτέ πριν στη Μυανμάρ.
Οι πρόσφατα ανακαλυφθέντες κορωνοϊοί δεν σχετίζονται στενά με τον SARS CoV-1, τον MERSCoV ή τον SARS CoV-1. Απαιτούνται μελλοντικές μελέτες για να αξιολογηθεί το δυναμικό τους για την εξάπλωση σε άλλα είδη προκειμένου να κατανοηθούν οι κίνδυνοι για τον άνθρωπο.
Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της επιτήρησης για τις ζωονοσογόνες ασθένειες. Τα αποτελέσματα θα καθοδηγήσουν τη μελλοντική παρακολούθηση των νυχτερίδων για την καλύτερη ανίχνευση πιθανών ιογενών απειλών για τη δημόσια υγεία.