Ζήσης Ψάλλας

Για αρκετά χρόνια, ο Piotr Mydel από το Πανεπιστήμιο Bergen πραγματοποιεί έρευνα για το κατά πόσο τα διάφορα βακτήρια εμπλέκονται στη νόσο Αλτσχάιμερ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα βακτήρια παράγουν μια πρωτεΐνη που καταστρέφει τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε απώλεια μνήμης και τελικά σε Αλτσχάιμερ.

Ο Mydel επισημαίνει ότι τα βακτήρια δεν προκαλούν από μόνα τους Αλτσχάιμερ αλλά η παρουσία τους αυξάνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη της νόσου σημαντικά και εμπλέκονται επίσης σε μια ταχύτερη εξέλιξη της νόσου.

Τα καλά νέα είναι ότι η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να επιβραδύνετε τη νόσο Αλτσχάιμερ. «Βουρτσίστε τα δόντια σας και χρησιμοποιήστε το νήμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Mydel προσθέτει ότι είναι σημαντικό, αν έχετε διαπιστώσει ουλίτιδα και έχετε στην οικογένεια άτομο με Αλτσχάιμερ, να πηγαίνετε τακτικά στον οδοντίατρό σας και να καθαρίζετε σωστά τα δόντια σας.

Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι τα βακτηρίδια που προκαλούν ουλίτιδα μπορούν να μετακινηθούν από το στόμα στον εγκέφαλο όπου τα επιβλαβή ένζυμα που εκκρίνουν μπορούν να καταστρέψουν τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Mydel και οι συνεργάτες του εξέτασαν 53 άτομα με Αλτσχάιμερ και ανακάλυψαν ότι το ένζυμο αυτό υπάρχει στο 96% των περιπτώσεων. Σύμφωνα με τον Mydel, η νέα γνώση δίνει στους ερευνητές μια πιθανή καινούργια προσέγγιση για την αντιμετώπιση της νόσου.

Τα στοιχεία:

  • Το βακτήριο Porphyromonas gingivalis (P. gingivalis) είναι μια από τις κύριες αιτίες της μόλυνσης στα ούλα.
  • Τα βακτήρια προκαλούν χρόνια μόλυνση στα ούλα, αλλά μπορούν να μετακινηθούν στον εγκέφαλο όπου έχουν τη δυνατότητα να βλάψουν τα νευρικά κύτταρα.
  • Περίπου το 50% του πληθυσμού έχει αυτό το βακτήριο στη μία ή την άλλη μορφή.
  • Περίπου το 10% αυτών που έχουν το βακτήριο θα αναπτύξει σοβαρή ασθένεια των ούλων, χαλαρά δόντια και θα έχει αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης Αλτσχάιμερ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης