Ζήσης Ψάλλας

Οι υψηλότερες ποσότητες σπλαχνικού κοιλιακού λίπους στη μέση ηλικία συνδέονται με την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με έρευνα που θα παρουσιαστεί στην ετήσια συνάντηση της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής (RSNA).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σπλαχνικό λίπος είναι το λίπος που περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα βαθιά στην κοιλιά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτό το κρυφό κοιλιακό λίπος σχετίζεται με αλλαγές στον εγκέφαλο έως και 15 χρόνια πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα απώλειας μνήμης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Για να προσπαθήσουν να εντοπίσουν τους κινδύνους του Αλτσχάιμερ νωρίτερα, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη συσχέτιση μεταξύ των όγκου του εγκεφάλου μέσω μαγνητικής τομογραφίας, καθώς και της πρωτεΐνης που ονομάζεται αμυλοειδές και της πρωτεΐνης ταυ σε τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET), με τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), την παχυσαρκία, την αντίσταση στην ινσουλίνη και το κοιλιακό λίπος σε έναν γνωστικά φυσιολογικό πληθυσμό μέσης ηλικίας. Το αμυλοειδές και το ταυ είναι πρωτεΐνες που πιστεύεται ότι παρεμβαίνουν στην επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.

«Αν και υπήρξαν άλλες μελέτες που συνέδεσαν τον ΔΜΣ με την ατροφία του εγκεφάλου ή ακόμη και με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας, καμία μελέτη δεν είχε συνδέσει έναν συγκεκριμένο τύπο λίπους με την πρωτεΐνη της νόσου Αλτσχάιμερ σε γνωστικά φυσιολογικούς ανθρώπους», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Mahsa Dolatshahi, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Mallinckrodt Institute of Radiology (MIR) στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Άλλες μελέτες δεν έχουν διερευνήσει τον διαφορικό ρόλο του σπλαχνικού και του υποδόριου λίπους, ειδικά όσον αφορά την παθολογία του αμυλοειδούς στη μέση ηλικία».

Για αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 54 γνωστικά υγιείς συμμετέχοντες, ηλικίας από 40 έως 60 ετών, με μέσο ΔΜΣ 32. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μετρήσεις γλυκόζης και ινσουλίνης, καθώς και σε τεστ ανοχής γλυκόζης. Ο όγκος του υποδόριου λίπους (λίπος κάτω από το δέρμα) και του σπλαχνικού λίπους μετρήθηκαν χρησιμοποιώντας μαγνητική τομογραφία κοιλίας.

Η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου μέτρησε το πάχος του φλοιού των περιοχών του εγκεφάλου που επηρεάζονται από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Το PET χρησιμοποιήθηκε για την εξέταση της παθολογίας της νόσου σε ένα υποσύνολο 32 συμμετεχόντων, εστιάζοντας στις πλάκες αμυλοειδούς και στα “μπερδέματα” ταυ που συσσωρεύονται στη νόσο Αλτσχάιμερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια υψηλότερη αναλογία σπλαχνικού προς υποδόριο λίπους συνδέθηκε με υψηλότερη πρόσληψη αμυλοειδούς στον προσφηνοειδή φλοιό (precuneus cortex), την περιοχή που είναι γνωστό ότι επηρεάζεται νωρίς από την παθολογία του αμυλοειδούς στη νόσο Αλτσχάιμερ. Αυτή η σχέση ήταν χειρότερη στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι υψηλότερες μετρήσεις σπλαχνικού λίπους σχετίζονται με αυξημένο φορτίο φλεγμονής στον εγκέφαλο.  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης