Θάνος Ξυδόπουλος

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη σχέση μεταξύ της τυπικής γήρανσης του εγκεφάλου και αυτής που παρατηρείται στον διαβήτη τύπου 2 και παρατήρησαν ότι ο διαβήτης τύπου 2 ακολουθεί ένα παρόμοιο μοτίβο νευροεκφυλισμού με τη γήρανση, αλλά αυτό εξελίσσεται πιο γρήγορα.

Μια σημαντική συνέπεια αυτού του ευρήματος είναι ότι ακόμη και η τυπική γήρανση του εγκεφάλου μπορεί να αντανακλά αλλαγές στη ρύθμιση της γλυκόζης του εγκεφάλου από την ινσουλίνη.

Υπάρχουν ήδη ισχυρά στοιχεία που συνδέουν τον διαβήτη τύπου 2 με τη γνωστική έκπτωση, ωστόσο λίγοι ασθενείς υποβάλλονται επί του παρόντος σε μια ολοκληρωμένη γνωστική αξιολόγηση ως μέρος της κλινικής τους φροντίδας. Μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ της φυσιολογικής γήρανσης του εγκεφάλου που ξεκινά στη μέση ηλικία και της γήρανσης του εγκεφάλου που προκαλείται ή επιταχύνεται από τον διαβήτη. Μέχρι σήμερα, καμία μελέτη δεν έχει συγκρίνει άμεσα τις νευρολογικές αλλαγές σε υγιείς ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ζωής τους με αυτές που βιώνουν άτομα της ίδιας ηλικίας με διαβήτη.

Για να προσδιορίσει τον αντίκτυπο του διαβήτη στον εγκέφαλο πέρα ​​από τη φυσιολογική γήρανση, η ομάδα χρησιμοποίησε το μεγαλύτερο διαθέσιμο σύνολο δεδομένων δομής και λειτουργίας του εγκεφάλου σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής: δεδομένα της UK Biobank από 20.000 άτομα ηλικίας 50 έως 80 ετών.

Η ανάλυση έδειξε ότι τόσο η γήρανση όσο και ο διαβήτης τύπου 2 προκαλούν αλλαγές στις εκτελεστικές λειτουργίες όπως η μνήμη εργασίας, η μάθηση και η ευέλικτη σκέψη και αλλαγές στην ταχύτητα επεξεργασίας του εγκεφάλου. Ωστόσο, τα άτομα με διαβήτη είχαν περαιτέρω μείωση 13,1% στην εκτελεστική λειτουργία πέρα ​​από τις επιπτώσεις που σχετίζονται με την ηλικία και η ταχύτητα επεξεργασίας τους μειώθηκε κατά 6,7% σε σύγκριση με άτομα της ίδιας ηλικίας χωρίς διαβήτη. 

Η ομάδα συνέκρινε επίσης τη δομή και τη δραστηριότητα του εγκεφάλου μεταξύ ατόμων με και χωρίς διαβήτη χρησιμοποιώντας μαγνητικές τομογραφίες. Εδώ, βρήκαν μείωση της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου με την ηλικία, κυρίως σε μια περιοχή που ονομάζεται κοιλιακό ραβδωτό σώμα , η οποία είναι κρίσιμη για τις εκτελεστικές λειτουργίες του εγκεφάλου.