Ζήσης Ψάλλας

Οι πάσχοντες από άγχος πρέπει να λαμβάνουν λάδι λεβάντας ως πρώτη γραμμή θεραπείας αντί για τα εθιστικά φάρμακα, ισχυρίζεται ένας Βρετανός ψυχίατρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Hans-Volz είναι ο ιατρικός διευθυντής ενός νοσοκομείου Ψυχιατρικής, Ψυχοθεραπείας και Ψυχοσωματικής Ιατρικής στο Schloss, της Γερμανίας. Ο ειδικός δήλωσε: «Η ταχεία φαρμακευτική αγωγή μπορεί να οδηγήσει σε περιττή συνταγή φαρμάκων και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση από το φάρμακο, ειδικά όταν συνταγογραφούνται βενζοδιαζεπίνες. Κατά τη γνώμη μου, είναι λογικό να ξεκινήσουμε με μια πολύ λιγότερο σοβαρή παρέμβαση και αυτό θα ήταν το λάδι λεβάντας. Στην επαγγελματική μου ζωή δεν έχω δει ποτέ έναν φαρμακολογικό παράγοντα με τόσο καλά αποτελέσματα σε τυχαιοποιημένες δοκιμές».

Ωστόσο, άλλοι Βρετανοί ειδικοί δεν συμφωνούν. Η Δρ. Abigael San, κλινικός ψυχολόγος στο Λονδίνο, δήλωσε: «Το να πούμε ότι το λάδι λεβάντας πρέπει να συνιστάται ως μια πρώτη γραμμή θεραπείας είναι λίγο ακραίο και αβάσιμο. Τα αγχολυτικά φάρμακα διατίθενται πιθανώς περισσότερο από ό, τι είναι απαραίτητο, επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί πόροι, όχι επειδή οι γιατροί κάνουν λάθη».

Η Δρ. Heidi Miller, γενικός ιατρός στο Hertfordshire, δήλωσε ότι σίγουρα δεν θα συνταγογραφούσε λάδι λεβάντας μέχρι να υπάρξουν «συναρπαστικά» στοιχεία. «Θα ήμουν πολύ έκπληκτη εάν [οι κάψουλες λαδιού λεβάντας] είχαν σημαντική επίδραση στο ήπιο άγχος», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 40% των ανθρώπων που λαμβάνουν βενζοδιαζεπίνες για έξι εβδομάδες θα αναπτύξουν εξάρτηση και 1,5 εκατομμύρια είναι εθισμένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με φιλανθρωπικές οργανώσεις. Οι βενζοδιαζεπίνες δρουν γρήγορα. Αλλά ο κίνδυνος έγκειται στα δυσάρεστα συμπτώματά τους στέρησης, διατηρώντας τους ασθενείς αγκιστρωμένους για χρόνια.

Δύο μελέτες διαπίστωσαν ότι οι κάψουλες ελαίου λεβάντας είναι εξίσου αποτελεσματικές με την βενζοδιαζεπίνη λοραζεπάμη (lorazepam) και την αντικαταθλιπτική παροξετίνη (paroxetine).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής επικοινωνίας του NHS Stephen Buckley δήλωσε: «Το λάδι λεβάντας μπορεί να είναι χρήσιμο για τη χαλάρωση και τη μείωση του στρες σε εκείνους που υποφέρουν από ήπιο άγχος. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφής ο βαθμός στον οποίο μπορεί να βοηθήσει εκείνους με πιο σοβαρά συμπτώματα, στους οποίους μπορούν να συνταγογραφηθούν βενζοδιαζεπίνες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης