Ζήσης Ψάλλας

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας της Girona (IDIBGI) και το Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra (UPF) στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, εντόπισαν τον ρόλο ενός αμινοξέος σε ανθρώπους, ποντίκια και μύγες που πάσχουν από κατάθλιψη. Πρόκειται για την προλίνη, ένα αμινοξύ που υπάρχει σε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων. Τα αποτελέσματα,  δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cell Metabolism και συσχετίζουν την κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε προλίνη με μεγαλύτερη τάση για εμφάνιση κατάθλιψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα οι ερευνητές ανέλυσαν το είδος και η ποσότητα των αμινοξέων στη διατροφή των συμμετεχόντων. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν επίσης ένα ερωτηματολόγιο που μετρούσε την καταθλιπτική τους διάθεση.

Όταν αξιολογήθηκε η μεταβολομική στο πλάσμα, η συγκέντρωση της προλίνης εμφανίστηκε ως ένας από τους μεταβολίτες που σχετίζονται περισσότερο με δείκτες κατάθλιψης.

Κατά τη μελέτη της εντερικής μικροχλωρίδας αυτών των ανθρώπων, παρατηρήθηκε μια σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και των βακτηρίων του εντέρου, καθώς και μεταξύ της κατάθλιψης και των βακτηριακών γονιδίων που σχετίζονται με το μεταβολισμό της προλίνης. Παρατηρήθηκε ότι τα επίπεδα προλίνης στην κυκλοφορία του αίματος εξαρτώνται από τη μικροχλωρίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να διαπιστωθεί εάν η παρουσία της προλίνης ήταν αιτία ή συνέπεια της καταθλιπτικής διάθεσης, η μικροχλωρίδα των συμμετεχόντων μεταμοσχεύθηκε σε ποντίκια. Τα τρωκτικά που έγιναν πιο καταθλιπτικά είχαν λάβει μικροχλωρίδα των συμμετεχόντων με υψηλή προλίνη ή ατόμων με μεγαλύτερη κατάθλιψη. Διαφορετικά γονίδια που σχετίζονται με τη μεταφορά της προλίνης βρέθηκαν επίσης στον εγκέφαλο αυτών των ποντικών.

«Η δυνατότητα μεταφοράς του φαινοτύπου της κατάθλιψης από τον άνθρωπο στα ποντίκια μέσω μεταμόσχευσης μικροβίων και το ότι μια τέτοια μεταμόσχευση προκαλεί αλλαγές στη μεταφορά της προλίνης αποκαλύπτει ότι η προλίνη μπορεί να σχετίζεται αιτιολογικά με την κατάθλιψη», είπαν οι ερευνητές.

Ένα άλλο επιβεβαιωτικό πείραμα πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας μύγες (Drosophila melanogaster), στις οποίες μπορούσε να προκληθεί μια πιο καταθλιπτική διάθεση. Οι ερευνητές απομόνωσαν δύο τύπους βακτηρίων από τη μικροχλωρίδα που σχετίζεται με την κατανάλωση προλίνης και τα πρόσθεσαν στην αποστειρωμένη τροφή των μυγών. Οι μύγες που έλαβαν τροφή με Lactobacillus -σε ποντίκια σχετίζεται με λιγότερη κατάθλιψη- ήταν πιο εύκολο να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στη συνέχεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης