Ζήσης Ψάλλας
Αν και υπάρχουν ακόμη περιορισμένα δεδομένα σχετικά με τη σχέση μεταξύ αλκοόλ και COVID-19, προηγούμενα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει τα αποτελέσματα από άλλες αναπνευστικές ασθένειες καταστρέφοντας τους πνεύμονες και το έντερο και βλάπτοντας τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την ανοσολογική λειτουργία.
Όταν κάποιος εκτίθεται σε έναν ιό, το σώμα προκαλεί ανοσοαπόκριση και τη θανάτωση του ξένου παθογόνου. Σε γενικές γραμμές, όσο πιο υγιές είναι το ανοσοποιητικό σύστημα, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να εκκαθαρίσει έναν ιό και να ανακάμψει από μια ασθένεια όπως η COVID-19.
Το αλκοόλ δυσκολεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να προετοιμάζεται και να υπερασπίζεται το σώμα από τα επιβλαβή μικρόβια.
«Εάν τα κύτταρα που επενδύουν τους αεραγωγούς ενός ατόμου έχουν υποστεί βλάβη από το αλκοόλ, τότε ιογενή σωματίδια, όπως στην περίπτωση της νόσου COVID-19, αποκτούν ευκολότερα πρόσβαση, κάνοντας τα ανοσοκύτταρα, τα οποία καταπολεμούν τη μόλυνση, να μην λειτουργούν σωστά, οδηγώντας σε αυξημένους συνολικούς κινδύνους περισσότερων σοβαρών ασθενειών καθώς και επιπλοκές», δήλωσε ο Δρ. Alex Mroszczyk-McDonald, ασκούμενος οικογενειακός γιατρός στη Νότια Καλιφόρνια.
Ομοίως, το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο έντερο και να καταστρέψει τους υγιείς μικροοργανισμούς. «Η πρόσληψη αλκοόλ μπορεί να σκοτώσει τα φυσιολογικά υγιή βακτήρια του εντέρου, τα οποία συμβάλλουν στην προώθηση της υγείας και στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης», δήλωσε ο Mroszczyk-McDonald.
Όταν το σώμα δεν είναι σε θέση να καθαρίσει ένα παθογόνο, η λοίμωξη μπορεί να επιδεινωθεί και να οδηγήσει σε πιο σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.
Το αλκοόλ καθιστά επίσης πιο δύσκολο για το σώμα σας να κάνει σωστά τις άλλες κρίσιμες λειτουργίες του, όπως η καταπολέμηση μιας ασθένειας. Σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ, μόλις πάρετε μια γουλιά αλκοόλ, το σώμα σας δίνει προτεραιότητα στη διάσπαση του αλκοόλ από πολλές άλλες σωματικές λειτουργίες. Το σώμα δεν έχει τρόπο να αποθηκεύει αλκοόλ όπως κάνει με τους υδατάνθρακες και τα λίπη, οπότε στέλνει στο ήπαρ, όπου μεταβολίζεται.
Ο Mroszczyk-McDonald συνιστά να μην πίνετε περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα και να έχετε μόνο δύο έως τρία ποτά κάθε φορά. Για όσους έχουν παράγοντες κινδύνου για COVID-19, όπως καρδιακές παθήσεις ή διαβήτη, συνιστά να πίνουν ακόμη λιγότερο.