Η 29η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης από το 2004, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Ασθενών με Ψωρίαση. H φετινή Παγκόσμια Ημέρα είναι αφιερωμένη στη σημασία της ψυχικής υγείας των ατόμων με ψωρίαση. Υπολογίζεται ότι το 25% των ατόμων με ψωρίαση πάσχουν από κατάθλιψη και το 48% υποφέρουν από αγχώδεις διαταραχές.

Οι καταστάσεις αυτές δεν είναι μόνο σύμπτωμα της ίδιας της πάθησης, αλλά και αποτέλεσμα των καθημερινών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς. Η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης 2022, σχεδίασε ενημερωτική εκστρατεία με κεντρικό μήνυμα «Μην χάνεσαι στις λέξεις! Η ψωρίαση αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά και με διάρκεια. Επισκέψου τον Δερματολόγο και βρείτε μαζί τη σωστή λέξη-λύση… που ταιριάζει στο πρόβλημά σου!»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος της εκστρατείας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με τη νόσο, αλλά και η ενθάρρυνση των ατόμων με ψωρίαση, να αναζητήσουν σε συνεργασία με τον Δερματολόγο την κατάλληλη για την περίπτωσή τους θεραπεία, ώστε να διαχειριστούν το πρόβλημά τους αποτελεσματικά.

Βασικό επικοινωνιακό όχημα της εκστρατείας είναι ένα animated video, η ιστορία του
οποίου «ξετυλίγεται» συμβολικά λύνοντας ΚΡΥΠΤΟΛΕΞΟ. Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, προσπαθώντας να ανακαλύψει τις κρυμμένες λέξεις, αναδεικνύει το πρόβλημά του (την ψωρίαση) ενώ η συμπρωταγωνίστριά του με θετικό πνεύμα τον κατευθύνει να ανακαλύψει τις λέξεις-κλειδιά που αποτελούν τη λύση στο πρόβλημά του: Δερματολόγος, Ιατρείο, Λύση – Θεραπεία!Τη φωνή της «δάνεισε» στο πλαίσιο της εκστρατείας, αφιλοκερδώς, για τις ανάγκες του spot, η ηθοποιός Γιώτα Φέστα. Το video της εκστρατείας θα προβληθεί στην τηλεόραση ως κοινωνικό μήνυμα μετά από έγκριση του ΕΣΡ και θα «ταξιδέψει» ψηφιακά σε όλη τη χώρα. Την εκστρατεία στηρίζουν οι εταιρείες: Μεγάλος Χορηγός Αbbvie. Χορηγοί ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ Lilly, LEO Pharma, UCB. Yποστηρικτές Genesis Pharma, Galenica.

«Η ψωρίαση είναι ένα αυτοφλεγμονώδες νόσημα που προκαλείται μέσω διαταραχής της φυσικής ανοσίας. Αφορά το 2–3% του γενικού πληθυσμού και παρουσιάζεται εξίσου και στα δύο φύλα». Αυτά επισημαίνει, με αφορμή την έναρξη της εκστρατείας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας. Ο κ. Ιωάννης Μπάρκης υπογραμμίζει ότι «Με τα σημερινά δεδομένα, η ψωρίαση θεωρείται ένα συστηματικό νόσημα, μία νόσος πέρα από το δέρμα, που εμπεριέχει έντονες δερματικές βλάβες, συχνή συμμετοχή των αρθρώσεων και συνοδά νοσήματα που χαρακτηρίζονται ως συννοσηρότητες της ψωρίασης, με πιο γνωστά την ψωριασική αρθρίτιδα, το μεταβολικό σύνδρομο, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τις φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου. Η ψωρίαση είναι ένα δυσίατο νόσημα με κληρονομική προδιάθεση· διαδράμει με υφέσεις και εξάρσεις, με τις εξάρσεις να πυροδοτούνται από ποικίλα εκλυτικά αίτια, στα οποία αναγνωρίζονται ο ρόλος του καπνίσματος, της παχυσαρκίας, της υπερκατανάλωσης αλκοόλ, του έντονου άγχους, αλλά και η λήψη κάποιων φαρμάκων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΔΑΕ και Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, «η ιδιαιτερότητα και η βαρύτητα των συμπτωμάτων της νόσου δημιουργούν αρκετά συχνά ένα βαρύ ψυχολογικό φορτίο στους πάσχοντες και έτσι οι ασθενείς αυτοί βιώνουν έντονο στιγματισμό και απομονωτισμό, εμφανίζουν δε πολύ συχνά άγχος και κατάθλιψη. Όλα αυτά τα δεδομένα δημιουργούν σοβαρό αντίκτυπο στην προσωπική, επαγγελματική και σεξουαλική ζωή τους. Με πολύ απλά λόγια, η ψωρίαση διαταράσσει σημαντικότατα την ποιότητα ζωής των πασχόντων».

Τα τελευταία χρόνια, καταλήγει ο κ. Μπάρκης, έχουμε στην θεραπευτική μας φαρέτρα τρεις κατηγορίες βιολογικών παραγόντων, τους αναστολείς του παράγοντα νέκρωσης των όγκων (Anti-TNF), τους αναστολείς της ιντερλευκίνης 17Α, τους αναστολείς της ΙL23 και τους αναστολείς IL12/23 καθώς και ένα μικρό μόριο, τον αναστολέα της φωσφοδιεστεράσης 4. Πολύ πρόσφατα κυκλοφόρησε και ένα ακόμη μικρό μόριο, που ανήκει στην κατηγορία των Φουμαρικών Εστέρων (Φουμαρικόςδιμεθυλεστέρας), με ικανοποιητικά αποτελέσματα στη μέτρια προς σοβαρή μορφή της νόσου. Το 2023 θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα ένας ακόμη βιολογικός παράγοντας που έχει την ικανότητα να δεσμεύει δύο φλεγμονώδεις πρωτεΐνες, τις ιντερλευκίνες 17Α και F, παράγοντας που φαίνεται –με βάση τουλάχιστον τις εγκριτικές μελέτες– πως θα βοηθήσει και αυτός σημαντικά στην αντιμετώπιση της σοβαρής ψωρίασης.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης