Θάνος Ξυδόπουλος
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Emory της Γεωργίας στις ΗΠΑ και το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στον Καναδά μελέτησαν 303 νεαρά και μεσήλικα άτομα που είχαν επιζήσει πρόσφατης καρδιακής προσβολής. Περίπου το 15% αυτών που εξετάστηκαν είχαν αναπτύξει μετατραυματικό στρες.
Η διαταραχή μετατραυματικού στρες εκδηλώνεται ύστερα από ένα στρεσογόνο γεγονός, ιδιαίτερα απειλητικό ή καταστροφικό για το άτομο, όπως, π.χ., φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές, σοβαρά ατυχήματα, μάχες, το να είναι κανείς αυτόπτης μάρτυρας βίαιου θανάτου ή τρομοκρατικής ενέργειας, βιασμού ή άλλου εγκλήματος.
«Η ίδια η καρδιακή προσβολή είναι ένα τραύμα και μπορεί να προκαλέσει PTSD» δήλωσε η δρ Viola Vaccarino, καρδιοαγγειακή ερευνήτρια στο Τμήμα Επιδημιολογίας στο Rollins School of Public Health του Πανεπιστημίου Emory, στη Γεωργία. «Μερικοί από αυτούς τους ανθρώπους μπορεί να είχαν PTSD πριν από την καρδιακή προσβολή, καθώς αυτή η κατάσταση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής».
Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με PTSD είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν έναν τύπο μειωμένης ροής αίματος που εμφανίζεται μαζί με ψυχικό στρες από εκείνους που δεν είχαν PTSD.
Άτομα με PTSD που επανέλαβαν την εμπειρία του τραύματος της καρδιακής προσβολής τους, μέσω ονείρων, αναδρομής στο παρελθόν και ενοχλητικών σκέψεων, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ισχαιμία με ψυχικό στρες. Εκείνοι που απέφυγαν αυτή την υπενθύμιση και προσπάθησαν να «μουδιάσουν» τα συναισθήματά τους είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο ισχαιμίας που προκαλείται από στρες. Η ισχαιμία μαζί με ψυχικό στρες είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου παγκοσμίως. Είναι επίσης ένας πολύ γνωστός παράγοντας κινδύνου για δεύτερη καρδιακή προσβολή.
«Τα άτομα που είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εφιάλτες μπορεί να είναι πιο ευάλωτα σε άλλα καρδιαγγειακά επεισόδια» δήλωσε η Vaccarino. «Αυτοί είναι οι άνθρωποι που στην καθημερινή ζωή περνούν επανειλημμένα στρες».
Τα ζητήματα ψυχικής υγείας είναι σχετικά κοινά στους επιζώντες από καρδιακή προσβολή. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το 20-40% των ανθρώπων που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή στη συνέχεια εμφάνισαν κάποια μορφή κατάθλιψης.