Ζήσης Ψάλλας

Αν και η ατονία δεν θεωρείται διαταραχή ψυχικής υγείας, μπορεί να είναι πιο δύσκολη από την εμπειρία της κατάθλιψης για μερικούς ανθρώπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως, καθώς η ατονία δεν θεωρείται ψυχική διαταραχή, οι άνθρωποι μπορεί να μην ξέρουν γιατί νιώθουν έτσι και μπορεί να μην μπορούν να λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται από τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας ή έναν γιατρό -αυτό δεν σημαίνει ότι η κατάθλιψη δεν είναι δύσκολη κατάσταση. 

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη διαφορά μεταξύ αυτών που μαραζώνουν και αυτών που ακμάζουν (άτομα που έχουν καλή ψυχική υγεία). Οι άνθρωποι που μαραζώνουν είναι πιο προσανατολισμένοι στον εαυτό τους -θέλουν να βρουν το δικό τους νόημα και να βελτιώσουν τη δική τους ευτυχία. Αυτοί που ακμάζουν επικεντρώνονται περισσότερο στους άλλους συμβάλλοντας στο κοινωνικό καλό.

Ο τρόπος με τον οποίο συνδέονται αυτοί που μαραζώνουν και αυτοί που ακμάζουν είναι επίσης διαφορετικός. Ενώ και οι δύο κατηγορίες εκτιμούν τις σχέσεις, τα άτομα που μαραζώνουν τείνουν να αισθάνονται ότι τα κατοικίδια ή τα υπάρχοντά τους είναι πιο σημαντικά γι’ αυτούς, ενώ οι ακμάζοντες αισθάνονται ότι η σύνδεση με την κοινωνία, την κοινότητα ή τον πολιτισμό είναι πιο σημαντική. Αυτό μας δείχνει ότι οι ακμάζοντες είναι πολύ πιο συγκεντρωμένοι στη σύνδεση με άλλους ανθρώπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα δείχνει ότι η εύρεση τρόπων σύνδεσης με την κοινότητα μπορεί να βοηθήσει όσους αισθάνονται ατονία να βελτιώσουν την ευημερία τους. Αυτό μπορεί να είναι σε οποιαδήποτε μορφή, όπως η εκτέλεση πράξεων καλοσύνης για τους άλλους (ακόμα και ένα φλιτζάνι καφέ προς κάποιον συνάδελφο στη δουλειά ή ο εθελοντισμός).

Άλλες τεχνικές περιλαμβάνουν την ευγνωμοσύνη για το τι πηγαίνει καλά στη ζωή και την προσπάθεια χρήσης λιγότερο αρνητικής γλώσσας στην καθημερινή ζωή. Η ενεργή αναζήτηση θετικών εμπειριών -όπως εκείνων που σας επιτρέπουν να νιώσετε μια σύνδεση με αγαπημένα πρόσωπα, φίλους ή ακόμα και αγνώστους- μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ευημερίας και στη μείωση των συναισθημάτων μαρασμού.

Το να βρίσκεστε σε ένα άσκοπο κενό είναι μια δύσκολη κατάσταση αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το να κάνετε κάτι είναι καλύτερο από το να μην κάνετε τίποτα -ακόμη και αν αυτό είναι κάτι μικρό, όπως το να μιλάτε σε ένα φίλο. Το να κάνετε κάτι είναι το πρώτο βήμα για να νιώσετε βελτίωση. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης