Ζήσης Ψάλλας

Στις γυναίκες οι ουρολοιμώξεις είναι οκτώ φορές περισσότερες σε σχέση με τους άνδρες. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό αυτών των λοιμώξεων στις γυναίκες είναι η τάση τους να υποτροπιάζουν.

Μελέτες του μικροβιώματος της περιοχής έχουν εντοπίσει αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ υγιών πληθυσμών και ατόμων με ουρολογικές ασθένειες. Αυτό έχει θέσει το ερώτημα εάν τα συμπληρώματα προβιοτικών θα μπορούσαν να μειώσουν τα ποσοστά των ουρολοιμώξεων στις γυναίκες.

Το μικροβίωμα είναι θέμα τεράστιου ενδιαφέροντος τα τελευταία χρόνια. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες μελέτες σχετικά με τους πιθανούς ρόλους του στην υγεία. Παρόλο που υπάρχουν αρκετές μελέτες σχετικά με το μικροβίωμα του δέρματος, του στόματος, του κόλπου και των εντέρων, το μικροβίωμα της ουροδόχου κύστης δεν έχει διερευνηθεί αρκετά διότι είχε θεωρηθεί μέχρι πρόσφατα ότι τα ούρα ήταν στείρα (χωρίς μικρόβια). Σήμερα ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι σωστό.

Τα προβιοτικά μπορούν να βρεθούν σε τροφές και συμπληρώματα διατροφής. Αυτά τα ευεργετικά βακτήρια πρέπει να είναι ανθεκτικά στα γαστρικά και χολικά οξέα για να φτάσουν στο εντερικό σύστημα και να παράγουν τα αποτελέσματά τους.

Τα προβιοτικά που προλαμβάνουν και αντιμετωπίζουν τις ουρογεννητικές λοιμώξεις πρέπει να περιέχουν είδη Lactobacillus. Ο μηχανισμός δράσης των προβιοτικών περιλαμβάνει την οξίνιση της επιφάνειας του βλεννογόνου, την αναστολή της προσκόλλησης των παθογόνων, την παραγωγή ουσιών όπως είναι οι βιταμίνες και οι ανοσοδιαμορφωτές και η συνεργική δραστηριότητα με το ανοσοποιητικό σύστημα του ξενιστή. Μερικά είδη Lactobacillus παράγουν υπεροξείδιο του υδρογόνου και βιοεπιφανειοδραστικά που οξινίζουν τον κολπικό βλεννογόνο. Αυτές οι ιδιότητες καθώς και τα μικροβιομιμητικά ρυθμιστικά αποτελέσματά τους έχουν αποδειχθεί. Οι υγιείς μικροβιακοί πληθυσμοί των ειδών Lactobacillus έχουν ισχυρή ανασταλτική επίδραση στο E. coli. 

Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η στοματική χορήγηση του Lactobacillus μπορεί να έχει πράγματι αποτελέσματα. Σε αυτές τις μελέτες οι συγγραφείς ανέφεραν ότι τα προβιοτικά που χορηγούνται από το στόμα μπορεί να ρυθμίζουν την κολπική χλωρίδα και μπορεί να είναι αποτελεσματικά στις υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις. Αναφέρουν επίσης ότι τα στοματικά προβιοτικά μπορεί να είναι πιο άνετα για τους ασθενείς παρά η κολπική χορήγηση και ότι η συμμόρφωση του ασθενούς στη θεραπεία μπορεί να είναι καλύτερη.