Ζήσης Ψάλλας

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, παρουσίασαν αποτελέσματα που μπορεί να αλλάξουν τη βασική μας άποψη για το πώς εμφανίζεται και εξελίσσεται ο διαβήτης τύπου 2.

Η μελέτη δείχνει ότι τα υψηλά επίπεδα ελεύθερων λιπαρών οξέων στο αίμα μετά από μια νύχτα νηστείας αυξάνουν την παραγωγή ινσουλίνης το πρωί. Τα ελεύθερα λιπαρά οξέα αποτελούν από καιρό μέρος της έρευνας για τον διαβήτη τύπου 2, αλλά τώρα προτείνεται να έχουν και ένα άλλο ρόλο: στην εξέλιξη της νόσου.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν τον μεταβολισμό του λίπους σε 27 άτομα:

  • 9 φυσιολογικού βάρους,
  • 9 παχύσαρκα με φυσιολογικό σάκχαρο αλλά με αντίσταση στην ινσουλίνη
  • 9 παχύσαρκα με διαβήτη τύπου 2.

Για αρκετές ημέρες, υποβλήθηκαν σε εκτεταμένες εξετάσεις στις οποίες έλαβαν δείγματα αίματος υπό διαφορετικές συνθήκες. Οι ερευνητές ανέλυσαν τον μεταβολισμό και τη γονιδιακή έκφραση στο υποδόριο λίπος των συμμετεχόντων και τα επίπεδα σακχάρου, ινσουλίνης και ελευθέρων λιπαρών οξέων.

Τα παχύσαρκα άτομα αλλά χωρίς διαβήτη είχαν τα ίδια, φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους με τα υγιή άτομα φυσιολογικού βάρους.

Τα μη διαβητικά παχύσαρκα άτομα είχαν αυξημένα επίπεδα ελεύθερων λιπαρών οξέων και ινσουλίνης στο αίμα τους. Και αυτά τα επίπεδα ήταν παρόμοια με αυτά των παχύσαρκων και διαβήτη τύπου 2. Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι τα ελεύθερα λιπαρά οξέα αυξάνουν την παραγωγή ινσουλίνης, όχι μόνο η γλυκόζη. Και κατά τη γνώμη τους αυτό έχει αρνητική επίπτωση στην εξέλιξη του διαβήτη.

Σε συνεργασία με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, παρατηρήθηκε το ίδιο μοτίβο σε μια μελέτη πληθυσμού με βάση δείγματα αίματος που ελήφθησαν από 500 άτομα ύστερα από νηστεία μιας νύχτας.

Τα ελεύθερα λιπαρά οξέα βρίσκονται εκ φύσεως στην κυκλοφορία του αίματος και, όπως η γλυκερόλη, είναι προϊόν του μεταβολισμού του λίπους που έχουμε στο σώμα μας. Η ποσότητα γλυκερόλης που απελευθερώθηκε αποδείχθηκε γενικά η ίδια ανά κιλό σωματικού λίπους, σε όλα τα άτομα ανεξάρτητα από το αν υπήρχε φυσιολογικό βάρος, παχυσαρκία ή διαβήτης τύπου 2.

Ο διαβήτης είναι μία από τις πιο κοινές ασθένειες. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός μη εντοπισμένων περιπτώσεων, καθώς πολλοί άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 δεν γνωρίζουν ότι είναι άρρωστοι. Οι διαβητικοί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ορισμένες σοβαρές καταστάσεις, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις (που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια).