Ζήσης Ψάλλας

H καφεΐνη και το ουρικό οξύ, έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον (ΝΠ) σε πολλαπλές ομάδες μελέτης και πληθυσμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανάλυση των δεδομένων από τη μελέτη Harvard Biomarkers δείχνει ότι τα χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσης καφεΐνης και χαμηλότερου ουρικού στο αίμα σχετίζονται αντιστρόφως με τη νόσο Πάρκινσον. Η μελέτη δημοσιεύτηκε μελέτη στο Journal of Parkinson Disease.

Οι ερευνητές διερεύνησαν εάν αυτοί οι μειωμένοι παράγοντες κινδύνου συνδέονται με τη ΝΠ στους συμμετέχοντες στη μελέτη Harvard Biomarkers, η οποία είναι μια διαχρονική μελέτη που σχεδιάστηκε για να επιταχύνει την ανακάλυψη και την επικύρωση μοριακών διαγνωστικών της πρώιμης φάσης της ΝΠ.

Στη μελέτη συμμετείχαν 369 άτομα με ιδιοπαθή ΝΠ και 197 υγιείς μάρτυρες. Το ουρικό μετρήθηκε σε δείγματα πλάσματος που συλλέχθηκαν κατά την αρχική επίσκεψη κάθε συμμετέχοντα. Η πρόσληψη καφεΐνης εκτιμήθηκε επίσης στην αρχική επίσκεψη κάθε συμμετέχοντος χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγιο. Οι ερωτήσεις αφορούσαν τη συνηθισμένη κατανάλωση καφέ, τσαγιού και αναψυκτικών με καφεΐνη κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 12 μηνών σε τυπικούς όγκους (φλιτζάνια καφέ και τσάι, καθώς και σε αναψυκτικά).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόσληψη καφεΐνης ήταν χαμηλότερη σε ασθενείς με ιδιοπαθή ΝΠ σε σύγκριση με υγιείς μάρτυρες. Οι πιθανότητες εμφάνισης ΝΠ μειώθηκαν σημαντικά με την αύξηση της κατανάλωσης καφεΐνης. 

Παρατηρήθηκε επίσης ισχυρή αντίστροφη συσχέτιση με τα επίπεδα ουρικού στο πλάσμα τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η καφεΐνη δεν έχει ακόμη μελετηθεί αυστηρά σε μια μακροχρόνια δοκιμή για τη ΝΠ, επομένως δεν συνιστάται η αύξηση της πρόσληψης καφεΐνης. Ωστόσο οι άνθρωποι που σήμερα απολαμβάνουν την καφεΐνη στον καφέ ή το τσάι τους μπορεί να έχουν μεγαλύτερη ευχαρίστηση αν γνωρίζουν ότι μπορεί να κάνει καλό, ακόμα και αν δεν είναι αποδεδειγμένο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης