Ζήσης Ψάλλας
Δύο από τις σημαντικότερες οργανώσεις υγείας του κόσμου διαφωνούν σχετικά με τη μάσκα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αποθαρρύνει τη χρήση μάσκας: Δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία ένδειξη ότι η χρήση μάσκας (είτε ιατρικής είτε άλλου τύπου) από υγιή άτομα στην ευρύτερη κοινότητα, μπορεί να αποτρέψει από τη μόλυνση με αναπνευστικούς ιούς, συμπεριλαμβανομένου της νόσου COVID-19.
Αντίθετα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στις Ηνωμένες Πολιτείες συνέστησαν πρόσφατα σε όλους να φορέσουν μάσκα, έστω χειροποίητη από πανί, αλλά για να αποτραπεί η μόλυνση των άλλων ανθρώπων, όχι του χρήστη.
Ποιος έχει δίκιο;
Για την απάντηση της ερώτησης, μια ανασκόπηση βασίστηκε σε 14 τυχαιοποιημένες δοκιμές μάσκας και μόλυνσης για ασθένειες που μοιάζουν με γρίπη.
Όταν συνδυάστηκαν τα αποτελέσματα αυτών των δοκιμών σε εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη και στον γενικό πληθυσμό, δεν έδειξαν ότι η χρήση μάσκας οδηγεί σε σημαντική μείωση της ασθένειας.
Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους οι μάσκες δεν προσφέρουν σημαντική προστασία. Πρώτον, οι μάσκες μπορεί να μην κάνουν πολλά πράγματα χωρίς προστασία των ματιών. Γνωρίζουμε από πειράματα ζώων και εργαστηρίων ότι η γρίπη ή άλλοι κορωνοϊοί μπορούν να εισέλθουν στα μάτια και να ταξιδέψουν στη μύτη και στο αναπνευστικό σύστημα.
Ενώ οι τυποποιημένες και οι ειδικές μάσκες παρέχουν ατελή προστασία, οι ειδικές μάσκες σε συνδυασμό με γυαλιά φαίνεται να παρέχουν πλήρη προστασία σε εργαστηριακά πειράματα.
Οι μάσκες προστατεύουν το χρήστη;
Η προφανής ελάχιστη επίδραση των μασκών μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν τις χρησιμοποιούν σωστά. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι λιγότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες τις φορούσαν περισσότερες φορές από όσο έπρεπε. Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να φορούν μάσκες ακατάλληλα ή να αγγίξουν ένα μολυσμένο μέρος της μάσκας όταν την αφαιρούν και να μεταφέρουν τον ιό στο χέρι τους, στη συνέχεια στα μάτια και στη μύτη τους.
Οι μάσκες μπορούν επίσης να παρέχουν μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας, που σημαίνει ότι οι χρήστες μπορούν να κάνουν πιο ριψοκίνδυνα πράγματα όπως να πηγαίνουν σε πολυσύχναστους χώρους.
Οι μάσκες προστατεύουν τους άλλους;
Θα μπορούσαν να προστατεύσουν τους άλλους. Μια πρόσφατη εργαστηριακή μελέτη στο Χονγκ Κονγκ έδειξε ότι ορισμένες μάσκες μπορεί να εμποδίσουν την εξάπλωση ιών από τον φέροντα.
Οι ερευνητές πήραν ανθρώπους με συμπτώματα που έμοιαζαν με γρίπη, έδωσαν μόνο στους μισούς μάσκες και για 30 λεπτά συνέλεξαν τους ιούς από τον αέρα (συμπεριλαμβανομένου του βήχα). Οι μάσκες μείωσαν τις ποσότητες σταγονιδίων και αερολυμάτων που περιείχαν ανιχνεύσιμες ποσότητες ιού. Αλλά μόνο 17 από τους 111 ασθενείς είχαν κορωνοϊό και αυτός δεν ήταν ο κορωνοϊός SARS-CoV-2.
Αν η μάσκα μειώνει σημαντικά την εξάπλωση της λοίμωξης σε άλλους, τι πρέπει να κάνουμε;
Θα μπορούσαν οι υγιειονομικές αρχές να ζητήσουν από όλους με αναπνευστικά συμπτώματα να φορούν μάσκες. Αυτό θα μπορούσε να συμπληρώσει άλλες στρατηγικές όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση, τα τεστ, η παρακολούθηση και ο εντοπισμός για τη μείωση της μετάδοσης. Θα μπορούσε να ζητηθεί από όλους να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους. .