Ο καλός ύπνος μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην υποστήριξη της καρδιάς και της συνολικής υγείας σας -και ίσως ακόμη και του χρόνου που ζείτε—σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάζεται στην ετήσια επιστημονική συνεδρία του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας Μαζί με το Παγκόσμιο Συνέδριο Καρδιολογίας. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι νέοι που έχουν πιο ευεργετικές συνήθειες ύπνου έχουν σταδιακά λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίς. Επιπλέον, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι περίπου το 8% των θανάτων από οποιαδήποτε αιτία μπορεί να αποδοθεί σε κακές συνήθειες ύπνου.
«Είδαμε μια σαφή σχέση δόσης-απόκρισης, επομένως όσο πιο ωφέλιμους παράγοντες έχει κάποιος από την άποψη του να έχει υψηλότερη ποιότητα ύπνου, έχει επίσης σταδιακή μείωση της θνησιμότητας από κάθε αιτία και καρδιαγγειακή νόσο», δήλωσε ο Frank Qian, MD, ειδικός εσωτερικής ιατρικής. γιατρός στο Beth Israel Deaconess
Ιατρικό Κέντρο, κλινικός συνεργάτης στην ιατρική στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και συν-συγγραφέας της μελέτης. “Νομίζω ότι αυτά τα ευρήματα τονίζουν ότι δεν αρκεί μόνο να κοιμάσαι αρκετές ώρες. Πρέπει πραγματικά να έχεις ξεκούραστο ύπνο και να μην έχεις πολύ πρόβλημα να πέσεις και να κοιμηθείς”.
Για την ανάλυσή τους, ο Qian και η ομάδα συμπεριέλαβαν δεδομένα από 172.321 άτομα (μέση ηλικία 50 και 54% γυναίκες) που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα Συνέντευξης Υγείας μεταξύ 2013 και 2018.
Αυτή η έρευνα διεξάγεται κάθε χρόνο από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας για να βοηθήσει στη μέτρηση της υγείας του πληθυσμού των ΗΠΑ και περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικά με τον ύπνο και τις συνήθειες ύπνου. Ο Qian είπε ότι αυτή είναι η πρώτη μελέτη εξ όσων γνωρίζει που χρησιμοποιεί έναν εθνικά αντιπροσωπευτικό πληθυσμό για να εξετάσει πώς πολλές συμπεριφορές ύπνου, και όχι μόνο η διάρκεια του ύπνου, μπορεί να επηρεάσουν το προσδόκιμο ζωής.
Περίπου τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων στη μελέτη αυτοαναφέρθηκαν ως Λευκοί, 14,5% Ισπανόφωνοι, 12,6% Μαύροι και 5,5% Ασιάτες. Επειδή οι ερευνητές μπόρεσαν να συνδέσουν τους συμμετέχοντες με τα αρχεία του Εθνικού Δείκτη Θανάτου (μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019), μπορούσαν να εξετάσουν τη συσχέτιση μεταξύ μεμονωμένων και συνδυασμένων παραγόντων ύπνου και της θνησιμότητας για όλες τις αιτίες και την αιτία.
Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για διάμεσο 4,3 χρόνια κατά τη διάρκεια του οποίου πέθαναν 8.681 άτομα. Από αυτούς τους θανάτους, 2.610 θάνατοι (30%) οφείλονταν σε καρδιαγγειακά νοσήματα, 2.052 (24%) οφείλονταν σε καρκίνο και 4.019 (46%) οφείλονταν σε άλλα αίτια.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν πέντε διαφορετικούς παράγοντες ποιότητας ύπνου χρησιμοποιώντας μια βαθμολογία ύπνου χαμηλού κινδύνου που δημιούργησαν με βάση τις απαντήσεις που συλλέχθηκαν ως μέρος της έρευνας.
Παράγοντες που περιελάμβαναν: 1) ιδανική διάρκεια ύπνου επτά έως οκτώ ωρών τη νύχτα. 2) δυσκολία να αποκοιμηθεί όχι περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα. 3) Δυσκολία να μείνετε κοιμισμένοι όχι περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα. 4) να μην χρησιμοποιείτε κανένα φάρμακο ύπνου. και 5) νιώθετε καλά ξεκούραστοι αφού ξυπνάτε τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα. Σε κάθε παράγοντα εκχωρήθηκε μηδέν ή ένας βαθμός για τον καθένα, για μέγιστο αριθμό πέντε βαθμών, που υποδεικνύουν την υψηλότερη ποιότητα ύπνου.
«Εάν οι άνθρωποι έχουν όλες αυτές τις ιδανικές συμπεριφορές ύπνου, είναι πιο πιθανό να ζήσουν περισσότερο», είπε ο Qian. «Επομένως, εάν μπορούμε να βελτιώσουμε τον ύπνο συνολικά και ο εντοπισμός των διαταραχών του ύπνου είναι ιδιαίτερα σημαντικός, ίσως μπορέσουμε να αποτρέψουμε μέρος αυτής της πρόωρης θνησιμότητας».
Για την ανάλυση, οι ερευνητές έλεγξαν για άλλους παράγοντες που μπορεί να έχουν αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου, όπως η χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ και άλλες ιατρικές καταστάσεις.
Σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν μηδέν έως ένα ευνοϊκούς παράγοντες ύπνου, εκείνοι που είχαν και τους πέντε είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν για οποιοδήποτε λόγο, 21% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο, 19% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο και 40% λιγότερο πιθανό να πεθάνει από άλλες αιτίες εκτός από καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο. Ο Qian είπε ότι αυτοί οι άλλοι θάνατοι είναι πιθανό να οφείλονται σε ατυχήματα, λοιμώξεις ή νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η άνοια και η νόσος του Πάρκινσον, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα.
Μεταξύ ανδρών και γυναικών που ανέφεραν ότι είχαν και τις πέντε μετρήσεις ποιότητας ύπνου (βαθμολογία πέντε), το προσδόκιμο ζωής ήταν 4,7 χρόνια μεγαλύτερο για τους άνδρες και 2,4 χρόνια μεγαλύτερο για τις γυναίκες σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν κανένα ή μόνο ένα από τα πέντε ευνοϊκά στοιχεία χαμηλού κίνδυνος ύπνου. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί γιατί οι άνδρες με και τους πέντε παράγοντες ύπνου χαμηλού κινδύνου είχαν διπλάσια αύξηση στο προσδόκιμο ζωής σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν την ίδια ποιότητα ύπνου.
«Ακόμη και από νεαρή ηλικία, εάν οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν αυτές τις καλές συνήθειες ύπνου, όπως να κοιμούνται αρκετά, να βεβαιώνονται ότι κοιμούνται χωρίς υπερβολικούς περισπασμούς και να έχουν καλή υγιεινή ύπνου συνολικά, μπορεί να ωφελήσει σημαντικά τη συνολική μακροπρόθεσμη υγεία τους», είπε ο Qian. , προσθέτοντας ότι για την παρούσα ανάλυση υπολόγισαν τα κέρδη στο προσδόκιμο ζωής ξεκινώντας από την ηλικία των 30 ετών, αλλά το μοντέλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόβλεψη των κερδών και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
“Είναι σημαντικό για τους νεότερους να κατανοήσουν ότι πολλές συμπεριφορές υγείας αθροίζονται με την πάροδο του χρόνου. Ακριβώς όπως μας αρέσει να λέμε, “ποτέ δεν είναι αργά για να ασκηθείς ή να σταματήσεις το κάπνισμα”, δεν είναι επίσης ποτέ πολύ νωρίς. Και πρέπει να μιλάμε