Ζήσης Ψάλλας

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γενεύης (UNIGE), της Ελβετίας, του Πανεπιστημίου της Λυών και του Εθνικού Ινστιτούτου Μελέτης της Γαλλίας ανακάλυψαν ότι η σύνθεση ενός λιπιδίου, που ονομάζεται δεοξυδιϋδροκεραμίδιο (deoxydihydroceramide), προκαλεί νέκρωση ιστών μετά από μια καρδιακή προσβολή.

Αυτό το λιπίδιο συσσωρεύεται απουσία οξυγόνου και εμποδίζει τις κυτταρικές λειτουργίες. Αναστέλλοντας τη σύνθεσή του σε ποντίκια που υπέστησαν καρδιακή προσβολή, οι βιολόγοι κατάφεραν να μειώσουν τη βλάβη των ιστών κατά 30%.

Μετά από έμφραγμα, η σύνθεση του δεοξυδιϋδροκεραμιδίου αυξάνεται σε τοξικά επίπεδα για τα κύτταρα. “Χρησιμοποιώντας φασματομετρία μάζας, παρατηρήσαμε ότι αυτό το κεραμίδιο εμποδίζει ορισμένα πρωτεϊνικά σύμπλοκα και προκαλεί ελαττώματα στον κυτταροσκελετό των κυττάρων και τη σωστή λειτουργία των μιτοχονδρίων προκαλώντας νέκρωση των ιστών”, είπε ο Howard Riezman.

Για να επιβεβαιωθεί ότι δεοξυδιϋδροκεραμίδιο ήταν υπεύθυνο για τη νέκρωση των ιστών, η ομάδα του UNIGE εισήγαγε μια ανθρώπινη μετάλλαξη προκαλώντας μια σπάνια ασθένεια (HSAN type I), στα σκουλήκια αυξάνοντας την ποσότητα του δεοξυδιϋδροκεραμιδίου. Τα σκουλήκια έγιναν υπερευαίσθητα στην έλλειψη οξυγόνου, επιβεβαιώνοντας την ανακάλυψή τους.

Βάσει αυτών των αποτελεσμάτων που αποκτήθηκαν από τους βιοχημικούς της UNIGE, ο Michel Ovize και η ομάδα του από το Πανεπιστήμιο της Λυών έδωσαν έναν αναστολέα σύνθεσης κεραμιδίων σε ποντίκια λίγο πριν από ένα καρδιακό έμφραγμα. Διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που έλαβαν την ένεση είχαν 30% λιγότερη νέκρωση ιστού σε σύγκριση με τα ποντίκια που έλαβαν ένεση χωρίς τον αναστολέα. “Αυτή η μείωση είναι εντυπωσιακή”, δήλωσε ο Howard Riezman.

Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια μεγάλη πρόοδο στην ανάπτυξη θεραπειών για καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Τα αποτελέσματα στα ποντίκια είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά και ο αναστολέας σύνθεσης αυτού του κεραμιδίου είναι μια πολύ γνωστή ουσία, η οποία έχει δοκιμαστεί σε ζωικά μοντέλα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Metabolism.