Ζήσης Ψάλλας
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα έδειξαν ότι το φάρμακο ρεμντεσιβίρη (remdesivir) είναι αποτελεσματικό στην παύση του μηχανισμού αντιγραφής του κορωνοϊού SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο COVID-19, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Biological Chemistry.
«Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα δούμε τα ίδια αποτελέσματα με τον ιό SARS-CoV-2» δήλωσε ο Matthias Götte, πρόεδρος της ιατρικής μικροβιολογίας και ανοσολογίας του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα.
Η νέα μελέτη δείχνει πώς λειτουργεί το remdesivir, το οποίο αναπτύχθηκε το 2014 για την καταπολέμηση της επιδημίας του Έμπολα.
Η πολυμεράση είναι ο κινητήρας του κορωνοϊού, υπεύθυνη για τη σύνθεση του γονιδιώματος του ιού. «Εάν στοχεύσετε την πολυμεράση, ο ιός δεν μπορεί να εξαπλωθεί, οπότε είναι πολύ λογικός στόχος για θεραπεία» σημείωσε ο Götte.
Η εργασία δείχνει πώς η ρεμντεσιβίρη παραπλανά τον ιό μιμούμενη τα δομικά στοιχεία του. «Αυτές οι πολυμεράσες του κορωνοϊού μπορούν να ξεγελαστούν, οπότε ο αναστολέας ενσωματώνεται πολλές φορές και ο ιός δεν μπορεί πλέον να αναπαραχθεί» εξήγησε ο Götte.
Ο ίδιος είπε ότι, με βάση προηγούμενες δημοσιευμένες μελέτες σε ζωικά μοντέλα και κυτταρικές καλλιέργειες, το remdesivir μπορεί να ταξινομηθεί ως «αντιικό άμεσης δράσης» κατά του SARS-CoV-2. Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει νεότερες κατηγορίες αντιικών φαρμάκων που παρεμβαίνουν σε συγκεκριμένα στάδια του κύκλου ζωής του ιού της ηπατίτιδας C. Η ανακάλυψη αυτής της άμεσης δράσης ενισχύει την υπόσχεση των κλινικών δοκιμών για το remdesivir σε ασθενείς με COVID-19, οι οποίες είναι ήδη σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο.
Αν και ο Götte είπε ότι τα στοιχεία δικαιολογούν τις κλινικές δοκιμές, προειδοποίησε ότι τα αποτελέσματα που λαμβάνονται στο εργαστήριο δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προβλέψουν πώς λειτουργεί ένα φάρμακο στον άνθρωπο.
«Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να περιμένουμε τα αποτελέσματα των τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών» διευκρίνισε ο Götte, του οποίου η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τα καναδικά Ινστιτούτα Έρευνας Υγείας, το Major Innovation Fund του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα και τη φαρμακοβιομηχανία Gilead, που παρασκευάζει το remdesivir.