Θάνος Ξυδόπουλος
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το ανθρώπινο παράσιτο του ήπατος που ονομάζεται Opisthorchis viverrini, κοινώς οπισθόρχις, συμβάλλει στην ανάπτυξη καρκίνου του με την έκκριση της γκρανουλίνης, μιας αυξητικής ορμόνης που είναι γνωστό ότι προκαλεί ανεξέλεγκτη κυτταρική ανάπτυξη.
Ο οπισθόρχις (Liver fluke) ανήκει στο γένος τρηματωδών πλατυελμίνθων και ονομάζεται έτσι επειδή οι όρχεις του εντοπίζονται στο οπίσθιο άκρο του παρασίτου. Στη βόρεια Ταϊλάνδη το παράσιτο είναι πιο συνηθισμένο.
Το 17% των ατόμων που έχουν μολυνθεί με το O. viverrini μπορεί να αναπτύξει χολαγγειοκαρκίνωμα
Οι Michael Smout και ο Alex Loukas από το Queensland Institute of Medical Research (QIMR) λένε ότι είναι ενθουσιασμένοι με την ανακάλυψή τους. Είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει ότι μια αυξητική ορμόνη από ένα παράσιτο μπορεί να επηρεάσει τα ανθρώπινα κύτταρα.
«Είναι γνωστό ότι ορισμένες πρωτεΐνες που εκκρίνονται από το O. viverrini προκαλούν κυτταρική ανάπτυξη, ωστόσο η ταυτότητα της πρωτεΐνης ήταν άγνωστη. Γνωρίζαμε ότι το παράσιτο εκκρίνει την γκρανουλίνη, αλλά δεν γνωρίζαμε ότι θα μπορούσε να επηρεάσει τα ανθρώπινα κύτταρα γύρω από αυτήν», δήλωσε ο Loukas.
Καρκινογόνο παράσιτο
Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο ταξινομεί το παράσιτο ως καρκινογόνο της Ομάδας Ι, που σημαίνει ότι το O. viverrini είναι αποδεδειγμένη αιτία καρκίνου των χολικών πόρων.
Η ανακάλυψη οδηγεί σε καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το παράσιτο αυτό προκαλεί μια τόσο καταστροφική μορφή καρκίνου.
Ενώ λιγότερο από το 1% των ατόμων που έχουν μολυνθεί από άλλα καρκινογόνα παθογόνα μικρόβια θα αναπτύξουν καρκίνο, το 17% των ατόμων που έχουν μολυνθεί με το O. viverrini μπορεί να αναπτύξει χολαγγειοκαρκίνωμα, μία από τις πιο θανατηφόρες μορφές του καρκίνου του ήπατος.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης Public Library of Science Pathogens.