Ζήσης Ψάλλας

Νέα έρευνα από το Karolinska Institutet υποστηρίζει την ιδέα μείωσης ή κατάργησης της τρέχουσας σύστασης για αύξηση βάρους τουλάχιστον 5 κιλών. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο The Lancet.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες από το Ινστιτούτο Ιατρικής των ΗΠΑ (IOM) αναφέρουν ότι οι γυναίκες με παχυσαρκία θα πρέπει να παίρνουν συνολικά 5 έως 9 κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε σύγκριση με 11,5 έως 16 κιλά για τις γυναίκες με κανονικό βάρος. Οι κατευθυντήριες γραμμές αμφισβητούνται από καιρό, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να δικαιολογούν επανεξέταση.

Η νέα μελέτη από το Karolinska Institutet στη Σουηδία δείχνει τώρα ότι δεν υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι για την υγεία είτε για τη μητέρα είτε για το παιδί με αύξηση βάρους κάτω από τις τρέχουσες οδηγίες για γυναίκες με παχυσαρκία κατηγορίας 1 και 2 (ΔΜΣ 30–34,9 και 35–39,9 αντίστοιχα). Αντίθετα, για τις γυναίκες με παχυσαρκία κατηγορίας 3 (ΔΜΣ άνω του 40), η αύξηση βάρους κάτω από τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές μπορεί να είναι ευεργετική ακόμη και για εκείνες με παχυσαρκία κατηγορίας 3.

Η μελέτη υποστηρίζει προηγούμενες εκκλήσεις είτε για μείωση είτε για αφαίρεση του τρέχοντος συνιστώμενου κατώτερου ορίου αύξησης βάρους τουλάχιστον 5 κιλών, σύμφωνα με την Kari Johansson, καθηγήτρια Ιατρικής. «Ελπίζουμε ότι η έρευνά μας μπορεί να βοηθήσει στην επανεξέταση των εθνικών και διεθνών κατευθυντήριων γραμμών για την αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», λέει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη βασίζεται σε ιατρικά αρχεία και δεδομένα μητρώου για 15.760 γυναίκες με παχυσαρκία στη Στοκχόλμη και το Γκότλαντ. Από τις γυναίκες στη μελέτη, 11.667 είχαν παχυσαρκία κατηγορίας 1, 3.160 είχαν κατηγορία παχυσαρκίας 2, και 933 είχαν κατηγορία παχυσαρκίας 3. Η μελέτη περιελάμβανε μονήρεις κυήσεις που γέννησαν μεταξύ 2008 και 2015. Οι γυναίκες παρακολουθήθηκαν για διάμεσο διάστημα οκτώ ετών μετά τον τοκετό.

Μελετήθηκαν δέκα γνωστές ανεπιθύμητες εκβάσεις που σχετίζονται με την αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: προεκλαμψία, διαβήτης κύησης, υπερβολική κατακράτηση βάρους μετά τον τοκετό, καρδιομεταβολική νόσος της μητέρας, απρογραμμάτιστος τοκετός, πρόωρος τοκετός, μεγάλο ή μικρό σε μέγεθος μωρό, θνησιγένεια και βρεφικός θάνατος. Αυτές οι δυσμενείς εκβάσεις επιβαρύνθηκαν ανάλογα με τη σοβαρότητά τους και συνδυάστηκαν με ένα δυσμενές σύνθετο αποτέλεσμα.

Συνολικά, η μελέτη δεν δείχνει αυξημένους κινδύνους της δυσμενούς σύνθετης έκβασης με αύξηση βάρους κάτω από τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές του IOM σε γυναίκες με παχυσαρκία κατηγορίας 1 και 2. Αντίθετα, για τις γυναίκες με παχυσαρκία κατηγορίας 3, οι τιμές αύξησης βάρους κάτω από τις κατευθυντήριες γραμμές ή ακόμα και η απώλεια βάρους σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο της δυσμενούς σύνθετης έκβασης. Για παράδειγμα, η απουσία αύξησης βάρους συσχετίστηκε με μείωση του κινδύνου κατά περίπου 20%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης