Ζήσης Ψάλλας
Η έλλειψη αποτελεσματικών αντιβιοτικών και η εμφάνιση βακτηρίων που είναι ανθεκτικά στα φάρμακα έχουν οδηγήσει στην κρίση της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά.
Αναδυόμενα στοιχεία δείχνουν ότι μεγάλος αριθμός ασθενών με COVID-19 διαγιγνώσκεται με δευτερογενείς λοιμώξεις, ενώ βρίσκονται στο νοσοκομείο. Η πηγή και η συγκεκριμένη φύση αυτών των λοιμώξεων δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί πλήρως, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ανθεκτικά βακτήρια συγκαταλέγονται στα μικρόβια που προκαλούν τις δευτερογενείς λοιμώξεις.
Η ιστορία δείχνει ότι το ποσοστό θνησιμότητας των ιογενών πανδημιών επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις με μεγάλο αριθμό ανθρώπων στις πανδημίες γρίπης του και του 2009 που υπέκυψαν σε δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις παρά στον ίδιο τον ιό.
Αναδυόμενα δεδομένα δείχνουν ότι πάνω από το 90% των ασθενών με COVID-19 λαμβάνουν επίσης αντιβακτηριακή θεραπεία. Αυτή η ταχεία αύξηση της χρήσης αντιβιοτικών, ιδιαίτερα στα νοσοκομεία, θα ασκήσει ισχυρή επιλεκτική πίεση στα βακτήρια για μεγαλύτερη μικροβιακή αντοχή. Αυτό πιθανότατα θα συμβάλει στην αύξηση της συχνότητας εμφάνισης ανθεκτικών στα φάρμακα λοιμώξεων μετά τη λήξη της πανδημίας.
Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2016 έδειξε ότι έως το 2050 10 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως θα μπορούσαν να πεθάνουν από ανθεκτικές στα αντιβιοτικά λοιμώξεις. Δεδομένου ότι αυτή η πρόβλεψη δεν περιλαμβάνει τον καταστροφικό αντίκτυπο της νόσου COVID-19, αυτό το χρονοδιάγραμμα σχεδόν σίγουρα θα πρέπει να αναθεωρηθεί.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 252 αντιβιοτικά φάρμακα βρίσκονται σε προκλινική ανάπτυξη, δηλαδή δοκιμάζονται επί του παρόντος σε ζώα. Δυστυχώς, μόνο μεταξύ 2 και 5 από αυτά τα φάρμακα θα κυκλοφορήσουν στην αγορά την επόμενη δεκαετία.
Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών είναι το απαγορευτικό κόστος, το οποίο μπορεί να φτάσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ ανά φάρμακο. Αυτό καθιστά δύσκολη την απόσβεση των επενδύσεων και δημιουργεί τεράστια οικονομική επιβάρυνση στις εταιρείες που αναπτύσσουν αυτά τα φάρμακα, πολλές από τις οποίες έχουν καταρρεύσει από την οικονομική πίεση.
Ας ελπίσουμε ότι η απάντηση στην πανδημία COVID-19 μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προσχέδιο για την παγκόσμια συνεργασία για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά, μιας απειλής που έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.