Ζήσης Ψάλλας

Τα άτομα που έλαβαν τουλάχιστον ένα εμβόλιο γρίπης είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες από τους μη εμβολιασμένους συνομηλίκους τους να αναπτύξουν νόσο Αλτσχάιμερ κατά τη διάρκεια τεσσάρων ετών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το UTHealth Houston.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έρευνα με επικεφαλής τον Avram S. Bukhbinder, απόφοιτο της Ιατρικής Σχολής McGovern στο UTHealth Houston, και τον ανώτερο συγγραφέα Paul. Ο E. Schulz, καθηγητή Νευρολογίας Rick McCord στην Ιατρική Σχολή McGovern, συνέκρινε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ μεταξύ ασθενών με και χωρίς προηγούμενο εμβολιασμό κατά της γρίπης σε ένα μεγάλο εθνικό δείγμα ενηλίκων των ΗΠΑ ηλικίας 65 ετών και άνω.

Μια πρώιμη διαδικτυακή έκδοση που περιγράφει λεπτομερώς τα ευρήματα θα είναι διαθέσιμη στο Journal of Alzheimer’s Disease.

«Διαπιστώσαμε ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός σε ηλικιωμένους ενήλικες μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ για αρκετά χρόνια. Η ισχύς αυτής της προστατευτικής επίδρασης αυξανόταν με τον αριθμό των ετών που ένα άτομο έλαβε ένα ετήσιο εμβόλιο γρίπης -με άλλα λόγια, το ποσοστό εμφάνισης Αλτσχάιμερ ήταν το χαμηλότερο μεταξύ εκείνων που λάμβαναν σταθερά το εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο», είπε ο Bukhbinder. «Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να αξιολογήσει εάν ο εμβολιασμός κατά της γρίπης σχετίζεται επίσης με το ρυθμό εξέλιξης των συμπτωμάτων σε ασθενείς που έχουν ήδη άνοια Αλτσχάιμερ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη, η οποία έρχεται δύο χρόνια αφότου οι ερευνητές του UTHealth Houston βρήκαν μια πιθανή σχέση μεταξύ του εμβολίου της γρίπης και του μειωμένου κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ ανέλυσε ένα πολύ μεγαλύτερο δείγμα από την προηγούμενη έρευνα, συμπεριλαμβανομένων 935.887 αντιγριπικών ασθενών και άλλων τόσων μη εμβολιασμένων ασθενών.

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών παρακολούθησης, περίπου το 5,1% των εμβολιασμένων κατά της γρίπης ασθενών διαπιστώθηκε ότι εμφάνισαν νόσο Αλτσχάιμερ. Εν τω μεταξύ, το 8,5% των μη εμβολιασμένων ασθενών είχαν αναπτύξει νόσο Αλτσχάιμερ κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την ισχυρή προστατευτική δράση του εμβολίου κατά της γρίπης στη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τους Bukhbinder και Schulz. Ωστόσο, οι υποκείμενοι μηχανισμοί πίσω από αυτή τη διαδικασία απαιτούν περαιτέρω μελέτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεδομένου ότι υπάρχουν στοιχεία ότι πολλά εμβόλια μπορεί να προστατεύουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ, πιστεύουμε ότι δεν είναι μια συγκεκριμένη επίδραση του εμβολίου της γρίπης», δήλωσε ο Schulz. «Αντίθετα, πιστεύουμε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα είναι περίπλοκο και ορισμένες αλλαγές, όπως η πνευμονία, μπορεί να το ενεργοποιήσουν με τρόπο που επιδεινώνει τη νόσο Αλτσχάιμερ. Άλλα πράγματα που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να το κάνουν με διαφορετικό τρόπο. Σαφώς, πρέπει να μάθουμε περισσότερα για το πώς το ανοσοποιητικό σύστημα επιδεινώνεται ή βελτιώνει τα αποτελέσματα αυτής της ασθένειας».

Η νόσος Αλτσχάιμερ επηρεάζει περισσότερους από 6 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στις ΗΠΑ, με τον αριθμό των προσβεβλημένων ατόμων να αυξάνεται λόγω της γήρανσης του πληθυσμού της χώρας. Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει μειωμένο κίνδυνο άνοιας που σχετίζεται με έκθεση σε διάφορους εμβολιασμούς κατά την ενήλικη ζωή, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τον τέτανο, την πολιομυελίτιδα και τον έρπη, εκτός από το εμβόλιο της γρίπης και άλλα.

Επιπλέον, καθώς περνάει περισσότερος χρόνος από την εισαγωγή του εμβολίου COVID-19 και γίνονται διαθέσιμα περισσότερα δεδομένα παρακολούθησης, ο Bukhbinder είπε ότι αξίζει να διερευνηθεί εάν υπάρχει παρόμοια συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού για τον COVID-19 και του κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης