Η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων διοργανώνει το 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων στο ξενοδοχείο Divani Caravel 5-8 Μαΐου 2022, προκειμένου να παρουσιάσει τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα στον τομέα των λοιμώξεων. Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, ένα από τα κυρίαρχα θέματα επιστημονικής συζήτησης παραμένει η λοίμωξη COVID-19. Θα συζητηθούν όλα τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα και οι νεότερες θεραπευτικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση του ιού SARS-CoV-2, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο σύνδρομο POST-COVID, σε ξεχωριστό στρογγυλό τραπέζι. 

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου για το 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων, ο κ. Σύψας είπε πως μετά τον κορωνοϊό η επόμενη απειλή για την ανθρωπότητα είναι τα ανθεκτικά μικρόβια και ανέφερε το παράδειγμα του μύκητα Candida auris, «ένα πολυανθεκτικό μικρόβιο, που ήδη μας δημιουργεί πρόβλημα και θα το βρούμε μπροστά μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O καθηγητής Παθολογίας πρόσθεσε: «Περνάμε σε μια ενδημική φάση της πανδημίας. Προκύπτουν όμως άλλες απειλές, όπως τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια, που αποτελούν μεγάλο πρόβλημα. Το 2050 πρώτη αιτία θανάτου θα είναι τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια και οι αιτίες πολύ ανθεκτικών μικροβίων είναι η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών όπως και κακές πρακτικές υγιεινής των χεριών».

Το Candida auris είναι ένας μύκητας που όταν προσβάλει τον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ιατρικές επιπλοκές, ιδιαίτερα λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, λοιμώξεις του αυτιού και σηψαιμία. Αυτές οι μυκητιάσεις είναι θανατηφόρες στο 70% των περιπτώσεων, εξαιτίας της αντοχής του μύκητα στις υπάρχουσες θεραπευτικές αγωγές.

Τα επόμενα πρωτοσέλιδα θα γράφονται για τα ανθεκτικά μικρόβια, είπε ο κ. Σύψας, αναφέροντας την περίπτωση ενός ασθενούς σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, ο οποίος ήταν φορέας του Candida auris και μετά την εισαγωγή του τον μετέφερε στο νοσοκομείο. Οι διάφορες απολυμάνσεις δεν μπόρεσαν να εξοντώσουν το μικρόβιο και το αποτέλεσμα ήταν γκρεμιστεί ο χώρος και να ξαναδημιουργηθεί. “Έχει μεγάλη ανθεκτικότητα. Όταν μπαίνει στα νοσοκομεία δεν βγαίνει ποτέ. Είχαμε στην Αθήνα νοσοκομεία με μεγάλο πρόβλημα. Θα το βρούμε μπροστά μας», τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο κ. Σύψας τόνισε ότι μετά τον κορωνοϊό θα πρέπει το σύστημα Υγείας να επικεντρωθεί στο πρόβλημα των ανθεκτικών λοιμώξεων στα νοσοκομεία εκ των οποίων τα μεγάλα, τουλάχιστον, θα πρέπει να έχουν λοιμωξιολόγο πλήρους απασχόλησης. Τέλος, ανέφερε ότι τα πολυανθεκτικά μικρόβια συνέβαλλαν στους αυξημένους θανάτους στη χώρα μας την περίοδο της πανδημίας.

21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων

Θα παρουσιαστούν νεότερες θεραπευτικές εξελίξεις που αφορούν σε παλαιότερες λοιμώξεις, όπως η φυματίωση και το C. difficile καθώς και τα τελευταία δεδομένα που αφορούν στη θεραπεία των ατόμων που ζουν με τον HIV. Tέλος, θα συζητηθούν λοιμώξεις που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, όπως είναι οι λοιμώξεις σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο, σε μεταμοσχευμένους, λοιμώξεις ΚΝΣ σε ανοσοκατασταλμένους ή μετά από νευροχειρουργικές επεμβάσεις. 

Με ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον αναμένεται η επίκαιρη διάλεξη που προγραμματίστηκε εκτάκτως και αφορά στα πιο πρόσφατα δεδομένα για την οξεία ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας στα παιδιά. 
Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου είναι αφιερωμένη στους νεότερους συναδέλφους. Θα πραγματοποιηθεί ένα Κλινικό Φροντιστήριο με θέμα τις λοιμώξεις της κοινότητας, το οποίο απευθύνεται κυρίως στους εξειδικευόμενους Λοιμωξιολογίας, αλλά και σε όλους τους νέους γιατρούς με ενδιαφέρον στις Λοιμώξεις. Στη συνέχεια, εξειδικευόμενοι συνάδελφοι θα παρουσιάσουν ενδιαφέροντα κλινικά περιστατικά που θα σχολιάσουν έμπειροι λοιμωξιολόγοι. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα λάβει χώρα παράλληλο φροντιστήριο με συμμετοχή νοσηλευτών, που σκοπό έχει να αναδείξει τη σπουδαιότητα της συμβολής των έμπειρων νοσηλευτών της χώρας μας, τόσο στην πρόληψη των λοιμώξεων όσο και στη διαχείριση της πανδημίας.   

Στο Συνέδριο θα παρουσιαστούν επιστημονικές εργασίες που προέρχονται από όλη την επικράτεια και στοχεύουν στην αποτύπωση της ελληνικής εμπειρίας στην αντιμετώπιση και την πρόληψη των λοιμώξεων. 
Το συνέδριο θα τιμήσει με την παρουσία της και θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών η Αυτής Εξοχότητα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. 
 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης