Ζήσης Ψάλλας
Εκτός από την προώθηση της απώλειας βάρους και τη θεραπεία του διαβήτη, τα σεμαγλουτιδικά φάρμακα όπως το Ozempic και το Wegovy ίσως να μειώνουν τη γνωστική έκπτωση.
Τα φάρμακα αυτά, που ονομάζονται ανάλογα του GLP-1 (παρόμοιου με τη γλυκαγόνη πεπτιδίου-1), λειτουργούν αλλάζοντας το μεταβολικό σύστημα και μειώνοντας τη φλεγμονή σε όλο το σώμα. Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης των νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος Πάρκινσον.
Δοκιμές που αξιολογούν την ικανότητα αυτών των φαρμάκων να καταπολεμούν τη γνωστική έκπτωση βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, με τα αποτελέσματα να αναμένονται το 2025. Δεδομένης της ικανότητάς τους να καταπολεμούν τη φλεγμονή, έναν παράγοντα κινδύνου για γνωστική έκπτωση, ορισμένοι υποπτεύονται ότι μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα για την προστασία της γνωστικής λειτουργίας.
«Αυτά τα φάρμακα υπόσχονται πολλά για την επιβράδυνση ή την πρόληψη της εμφάνισης της γνωστικής έκπτωσης σε άτομα που κινδυνεύουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ», ανέφερε ο Δρ. David Merrill, ψυχίατρος στο Pacific Neuroscience Institute, στη Σάντα Μόνικα.
Πώς μπορεί η σεμαγλουτίδη να καταπολεμήσει τη γνωστική έκπτωση; Στη νόσο Αλτσχάιμερ, μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αμυλοειδές συσσωρεύεται και σχηματίζει πλάκες. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι πλάκες μπορούν να επηρεάσουν τη γνωστική λειτουργία. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι τα φάρμακα για τον διαβήτη μπορεί να αποτρέψουν τη συσσώρευση αμυλοειδούς. «Η νόσος Αλτσχάιμερ έχει επίσης ονομαστεί «διαβήτης τύπου 3» και υπάρχει η αισιοδοξία ότι σε ήπια γνωστική εξασθένηση ή νόσο Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο οι με αντίσταση στην ινσουλίνη θα επωφεληθούν από θεραπείες για το διαβήτη όπως είναι τα ανάλογα του GLP-1», είπε ο Merrill.
Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι τα αντι-αμυλοειδή φάρμακα, ένας άλλος τύπος φαρμάκου που διερευνάται για τη νόσο Αλτσχάιμερ, μπορεί να είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της γνωστικής έκπτωσης, ωστόσο, αυτά τα φάρμακα έχουν πιθανές σοβαρές παρενέργειες, όπως αιμορραγία εγκεφάλου και οίδημα. Η ελπίδα είναι ότι η σεμαγλουτίδη θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης χωρίς να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία. Η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμα στάδια και θα χρειαστούν χρόνια για να διαπιστωθεί εάν τα φάρμακα αποτρέπουν αποτελεσματικά τη γνωστική έκπτωση.
Η Novo Nordisk ξεκίνησε δύο δοκιμές το 2021 που αξιολογούν τη σεμαγλουτίδη σε άτομα με πρώιμη νόσο Αλτσχάιμερ. Αυτά τα αποτελέσματα αναμένονται το 2025. Άλλες φαρμακευτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Neuraly, δοκιμάζουν τα φάρμακα GLP-1 κατά της νόσου Πάρκινσον.