Ζήσης Ψάλλας
Χιλιάδες λέξεις, μεγάλες και μικρές, είναι γεμάτες μέσα στις τράπεζες μνήμης μας, περιμένοντας να ανασυρθούν γρήγορα και να μπουν σε προτάσεις. Σε μια πρόσφατη μελέτη ασθενών με επιληψία και υγιών εθελοντών, οι ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλός μας μπορεί να αποσύρει κάποιες κοινές λέξεις πολύ πιο συχνά από άλλες.
Τα τεστ μνήμης είχαν αρχικά σχεδιαστεί για να αξιολογήσουν επεισοδιακές αναμνήσεις ή συσχετίσεις με τις προηγούμενες εμπειρίες μας. Η νόσος Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας συχνά καταστρέφουν την ικανότητα του εγκεφάλου να κάνει αυτές τις αναμνήσεις.
Στους ασθενείς εμφανίστηκαν ζεύγη λέξεων, όπως «χέρι» και «μήλο», από μια λίστα 300 κοινών ουσιαστικών. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα εμφανίστηκε μία από τις λέξεις, για παράδειγμα «χέρι», και τους ζήτησαν να θυμηθούν το ζευγάρι του, δηλαδή «μήλο».
Όταν οι ερευνητές επανεξέτασαν τα αποτελέσματα, διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς θυμούνταν με επιτυχία μερικές λέξεις πιο συχνά από άλλες, ανεξάρτητα από τον τρόπο σύζευξης των λέξεων. Στην πραγματικότητα, από τις 300 λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν, οι πέντε κορυφαίες είχαν κατά μέσο όρο επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να ανακληθούν επιτυχώς από τις πέντε τελευταίες.
Οι αμφιβολίες μειώθηκαν γρήγορα όταν η ερευνητική ομάδα είδε πολύ παρόμοια αποτελέσματα σε 2.623 υγιείς εθελοντές που συμμετείχαν σε μια διαδικτυακή έκδοση του τεστ ζεύγους λέξεων.
Αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν τα ισχυρότερα στοιχεία μέχρι σήμερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ελέγχει τη μνήμη σε αυτό το σύνολο ασθενών – μπορεί επίσης να ισχύει και για άτομα εκτός της μελέτης.
«Οι αναμνήσεις μας διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο στο ποιοι είμαστε και στον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου μας. Ωστόσο μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της μελέτης της μνήμης είναι ότι οι άνθρωποι συχνά θυμούνται τα ίδια πράγματα με διαφορετικούς τρόπους, καθιστώντας δύσκολο για τους ερευνητές να συγκρίνουν τις επιδόσεις των ανθρώπων στα τεστ μνήμης» είπε ο Weizhen (Zane) Xie, γνωστικός ψυχολόγος και μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού (NINDS) του NIH.
«Εάν μπορούμε να προβλέψουμε τι πρέπει να θυμούνται οι άνθρωποι εκ των προτέρων και να καταλάβουμε πώς το κάνει ο εγκέφαλός μας, τότε θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε καλύτερους τρόπους για να αξιολογήσουμε τη συνολική υγεία του εγκεφάλου ενός ατόμου».