Ζήσης Ψάλλας
Οι περισσότερες γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών διαγιγνώσκονται με την πιο προχωρημένη μορφή της νόσου. Λιγότερο από το ένα τρίτο όσων έχουν διαγνωστεί με τη νόσο επιβιώνουν πέντε χρόνια αργότερα. Ως ο τρίτος πιο κοινός τύπος γυναικολογικού καρκίνου, ο καρκίνος των ωοθηκών οδήγησε σε πάνω από 200.000 θανάτους παγκοσμίως το 2020.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental & Clinical Cancer Research, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Notre Dame, την Ιντιάνα των ΗΠΑ, σε συνεργασία με τα NeoGenomics Laboratories έριξαν νέο φως σε έναν βασικό παράγοντα που μπορεί να κάνει τον καρκίνο των ωοθηκών ιδιαίτερα θανατηφόρο: την παχυσαρκία.
Η παχυσαρκία είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών και μειώνει την πιθανότητα επιβίωσης από τη νόσο. Μια ομάδα ερευνητών ανέλυσε ιστούς καρκινικού όγκου από ασθενείς με καρκίνο των ωοθηκών και συνέκρινε τους ιστούς ασθενών με υψηλό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) με αυτούς με χαμηλότερο ΔΜΣ, ξεχωρίζοντας δύο σημαντικές διαφορές.
Σε ασθενείς με καρκίνο με ΔΜΣ υψηλότερο από 30 (παχυσαρκία), οι ερευνητές βρήκαν ένα συγκεκριμένο πρότυπο στον τύπο των κυττάρων του ανοσοποιητικού που περιβάλλουν τους καρκινικούς όγκους. Βρήκαν μια αλλαγή στους πληθυσμούς ενός τύπου ανοσοκυττάρων, που ονομάζονται μακροφάγα, τα οποία διεισδύουν στον όγκο, κάτι που συνήθως συνδέεται με πιο προχωρημένα στάδια καρκίνου και πτωχή επιβίωση.
Οι καρκινικοί όγκοι σε παχύσαρκους ασθενείς περιβάλλονταν επίσης από πιο άκαμπτο, ινώδη ιστό, κάτι που βοηθά τους όγκους να αντιστέκονται στη θεραπεία με χημειοθεραπεία. Η ερευνητική ομάδα μπόρεσε επίσης να επιβεβαιώσει τα ευρήματά της παρατηρώντας παρόμοια μοτίβα σε ποντίκια με καρκίνο των ωοθηκών που τρέφονταν με πολλά λιπαρά.
«Τα δεδομένα μας δίνουν μια πιο λεπτομερή εικόνα του πώς και γιατί η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη του όγκου των ωοθηκών και τις θεραπευτικές αποκρίσεις στον καρκίνο», είπαν οι ερευνητές. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτά τα ευρήματα θα οδηγήσουν σε νέες στρατηγικές για στοχευμένες θεραπείες που μπορούν να βελτιώσουν τα αποτελέσματα για ασθενείς με καρκίνο των ωοθηκών».