Ζήσης Ψάλλας

Αναλύοντας δεδομένα επιταχυνσιομέτρου που φορέθηκαν στον καρπό από 88 .026 συμμετέχοντες στη μελέτη UK Biobank, μια ερευνητική ομάδα με πρώτο συγγραφέα Sτον hahram Nikbakhtian από την εταιρεία ψηφιακής υγειονομικής περίθαλψης Huma Therapeutics AI μπόρεσε να συγκρίνει τον χρόνο ύπνου για μια περίοδο επτά ημερών με τα μεταγενέστερα αποτελέσματα υγείας.

Το σύνολο δεδομένων περιελάμβανε 3.172 περιπτώσεις καρδιαγγειακής νόσου, κατά τη διάρκεια σχεδόν έξι ετών παρακολούθησης των συμμετεχόντων.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ο ύπνος μετά τα μεσάνυχτα συσχετίστηκε με 25% αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, σε σύγκριση με τον ύπνο μεταξύ 10 και 11 μ.μ. Η αύξηση του κινδύνου ήταν 12% για όσους κοιμόντουσαν μεταξύ 11-12 μ.μ. Ο ύπνος πριν από τις 10 συνδέθηκε με αύξηση κινδύνου κατά 24%.

Η τάση παρέμεινε αφού ελήφθη υπόψη η ηλικία, το φύλο, η διάρκεια ύπνου, το κάπνισμα, το βάρος, ο διαβήτης, η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη, η ώρα αφύπνισης το πρωί και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Ήταν επίσης πιο έντονη για τις γυναίκες, αλλά οι ερευνητές δεν είναι ακόμα σίγουροι γιατί. 

Αυτό το είδος μελέτης δεν μπορεί να προσδιορίσει εάν η ίδια η χρονική στιγμή του ύπνου συμβάλλει στην καρδιακή νόσο –μπορεί να είναι άλλες συμπεριφορές που συνδέονται με την παραμονή μέχρι αργά, όπως το να μένει κανείς έξω πίνοντας ποτό ή το άγχος που κρατά τους ανθρώπους ξύπνιους.

Τα αποτελέσματα συμφωνούν με προηγούμενες έρευνες που έδειξαν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων για άτομα με καθυστερημένη ώρα ύπνου. 

Καθώς οι ασθένειες της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, αυτή η τάση αξίζει σίγουρα περαιτέρω διερεύνηση.

«Εάν τα ευρήματά μας επιβεβαιωθούν από άλλες μελέτες, ο χρόνος ύπνου και η βασική υγιεινή του ύπνου θα μπορούσαν να είναι ένας χαμηλού κόστους στόχος δημόσιας υγείας για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων», κατέληξαν οι ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal – Digital Health.