Ζήσης Ψάλλας

Οι επιστήμονες έχουν νέες ιδέες για το πώς η βιταμίνη D επιδρά στο ανοσοποιητικό σύστημα, κάτι που μπορεί να επηρεάζει ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βιταμίνη D παράγεται από το σώμα σε απόκριση στο ηλιακό φως και συχνά επαινείται για τα οφέλη της στην υγεία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι επηρεάζει επίσης βασικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να εξηγήσει γιατί η βιταμίνη D ρυθμίζει τις ανοσολογικές αντιδράσεις που έχουν εμπλακεί σε αυτοάνοσες ασθένειες.

Μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου επικεντρώθηκε στο πώς η βιταμίνη D επηρεάζει έναν μηχανισμό στο ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος – την ικανότητα των δενδριτικών κυττάρων να ενεργοποιούν τα Τ κύτταρα. Σε υγιείς ανθρώπους, τα Τ κύτταρα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση λοιμώξεων. Σε άτομα με αυτοάνοσες ασθένειες, ωστόσο, μπορούν να αρχίσουν να προσβάλλουν τους ιστούς του σώματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μελετώντας κύτταρα από ποντίκια και ανθρώπους, οι ερευνητές βρήκαν ότι η βιταμίνη D έκανε τα δενδριτικά κύτταρα να παράγουν περισσότερη ποσότητα από ένα μόριο που ονομάζεται CD31 στην επιφάνειά τους και ότι αυτό εμπόδισε την ενεργοποίηση των Τ κυττάρων. Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε πως το CD31 εμπόδισε ένα ουσιαστικό μέρος της διαδικασίας ενεργοποίησης και η προκύπτουσα ανοσολογική αντίδραση ήταν πολύ μειωμένη.

Οι επιστήμονες λένε ότι τα ευρήματα ρίχνουν φως στο πώς η ανεπάρκεια της βιταμίνης D μπορεί να ρυθμίσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να επηρεάσει την ευαισθησία σε αυτοάνοσες ασθένειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η χαμηλή ποσότητα της βιταμίνης D έχει εμπλακεί εδώ και καιρό ως ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη αρκετών αυτοάνοσων νόσων. Η μελέτη μας αποκαλύπτει έναν τρόπο με τον οποίο οι μεταβολίτες της βιταμίνης D μπορούν να επηρεάσουν δραματικά το ανοσοποιητικό σύστημα», είπε ο καθηγητής Richard Mellanby.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης