Θάνος Ξυδόπουλος
Ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης, διευθυντής στο Κέντρο Γονιδιωματικής «Health 2030», μιλώντας στο zougla.gr, αναφέρει πόσο σημαντικό είναι για την ιατρική επιστήμη να «αποκωδικοποιήσει» τους ασυμπτωματικούς της νόσου COVID-19, δηλαδή τους φορείς του ιού που δεν νόσησαν αλλά μπορούν να κολλήσουν άλλους και ειδικά αυτούς που έχουν ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα ή υποκείμενο νόσημα.
«Ωστόσο, δεν είναι γνωστό αν η μεταδοτικότητα ή αλλιώς η δυναμική αναπαραγωγής της νόσου (R0) των ασυμπτωματικών ασθενών είναι η ίδια με αυτή των συμπτωματικών ασθενών. Σήμερα γνωρίζουμε κάποιες συμπεριφορές του ιού, αλλά κινούμαστε ακόμη σε αχαρτογράφητα νερά. Πάντως καθοριστικό ρόλο στη μικρή ή μεγάλη ανοσία παίζει η γενετική ποικιλομορφία του κάθε ανθρώπου. Όπως έχουμε και με τη γρίπη στο νότιο ή βόρειο ημισφαίριο. Σε μερικές χώρες έχουμε λιγότερους θανάτους και σε άλλες περισσότερους».
Ο κ. Δερμιτζάκης, αναφερόμενος στην πολύ καλή επιδημιολογική κατάσταση της χώρας με τους λίγους θανάτους, ανέφερε: «Σαν Ελλάδα πηγαίνουμε πολύ καλά, καθώς οι πολίτες πείστηκαν από την επιστημονική κοινότητα ότι πρέπει να είναι συνεπείς με τα σκληρά μέτρα, τα οποία πάρθηκαν πολύ γρήγορα, λειτουργούν με αποτελεσματικό τρόπο. Εδώ, στην Ελβετία, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να στείλουμε SMS για να βγούμε από το σπίτι. Οι Έλληνες θωρώ ότι πειθάρχησαν στο “Μένουμε σπίτι”, γιατί άκουσαν με ευλάβεια τους λοιμωξιολόγους και πνευμονολόγους, οι οποίοι δεν είχαν κανένα πολιτικό κίνητρο».
Επιπρόσθετα, ο καθηγητής Γενετικής πιστεύει ότι οι καλές κλιματολογικές συνθήκες της χώρας θα βοηθήσουν ώστε ο ιός να φθίνει. «Τους επόμενους μήνες με τη μεγάλη ηλιοφάνεια που θα έχουμε στην Ελλάδα και χωρίς υγρασία, όπως υπάρχει στη Σιγκαπούρη, πιστεύω ότι θα έχουμε ένα ήπιο καλοκαίρι. Φυσικά από εδώ και στο εξής όλα θα έχουν αλλάξει στην καθημερινότητά μας. Θα κάνουμε και τα μπάνια μας όταν γίνει και η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, αλλά με κανόνες απόστασης».